Ministar Vulin: “Operacija Krušik”

Ministar odbrane, odgovarajući na pitanje novinara Televizije N1, rekao je da „cilj operacije Krušik da umanji Odbrambenu industriju Srbije, da bi mogla i da bude uništena, što je veoma korisno za one koji su operaciju pokrenuli“.

– Naravno, i da izvrši napad na državno rukovodstvo naše zemlje, u ovom slučaju, na Nebojšu Stefanovića,  a glavni cilj je, naravno Aleksandar Vučić. Zato kažem da je to operacija – rekao je ministar odbrane.

On se, obraćajući se novinaru, zapitao da li bi mogao da ode, „na primer, na televiziju Pink i kaže im, od toga – koliko njegova kuća plaća ovog ili onog saradnika, koje teme će razvijati, i kada će raditi neku od tema“, i konstatovao da bi se urednik „veoma brzo pozdravio sa njim i rekao da više nikad ne pređe Prag N1“.

– Zanimljivo da kada to isto uradite u vojnoj fabrici, odete strancima i date im poverljive podatke iz poslovanja te fabrike, vas zovu herojem. Vi biste dobili otkaz, a heroj treba da dobije orden. To nije normalno i nije moguće, i ne mogu da vršim pritisak na pravosuđe, ono zna najbolje, ali ja evo, kao običan građanin, smatram da se to desilo u Bugarskoj ili u Rusiji, ili u Americi, taj čovek bi bio špijun – istako je ministar Vulin i zapitao se kako to da nema toliko empatije za, na primer Snoudena, koga Sjedinjene Države tretiraju kao špijuna.

– Najveća naša konkurencija u proizvodnji odbrambene industrije je u Bugarskoj, a prošle godine bugarski izvoz naoružanja je pao za 37 procenata, dok je naš i dalje rastao. A eto, nekim čudom baš je operacija Krušik krenula iz Bugarske – konstatovao je ministar odbrane, i dodao kako je to verovatno baš slučajno i „sigurno nema veze sa ekonomijom“.

Da je zaista reč o „napadu na Odbrambenu industriju Srbije“, potvrdio je i iznoseći podatak da je „već nekoliko ugovora otkazano bez jasnog obrazloženja“.

– Trgovci oružje ne vole da se o njima piše i priča. Takvi su. Ne samo naši, nego svi na svetu. Komentar jednoga od njih bio je, ako ja dolazim u preduzeće odakle će moji poverljivi podaci biti objavljeni u čitavom svetu, ako će biti fotografisani moj kamioni i biti javljeno gde će sve to završiti, zar nije bolje da odem u Bugarsku gde mi se ništa od toga neće desiti, istakao je Vulin.

Na konstataciju novinarke N1 da je Obradović podatke iz Ķrušika dao mediju koji to može da objavi ili ne, a ne strancu ministar odbrane je pitao javno “zašto se Obradović nije obratio našim sudovima i tužilaštvu?”

– Koliko sekundi ćete se zadržati na poslu, kada posle ove konferencije dođete kod mene i nasamo mi kažete koji je vaš sledeći prilog, o kome će biti, kada ćete ga snimati i šta će biti tema – a ja to objavim. Ili mi kažete – kolika vam je plata, koliko košta sekunda na vašoj televiziji, a takođe i koji su popusti. Reći ćete mi koliki je popust dat tačno kom klijentu, kao i šta dajete za te popuste, i takođe,  koliko će naredne godine koštati vaša sekunda. Reći ćete meni, a ja ako to objavim – objavim, rekao je ministar odbrane.

Ističući da rado odgovara na pitanja, da ih sva smatra legitimnim, apelovao je da se ne zaboravi ono što novinara prvo uče, da su činjenice obavezujuće, a komentari slobodni.

– Tu je jedna stvar o kojoj malo ljudi govori, a koju bih, kao novinar uvek poštovao, što sam i radio. A to je takozvana prezumpcija nevinosti. Vrlo je zanimljivo da u slučaju operacije Krušik, nevin je samo Obradović a svi su krivi, iako nema nijedne presude ni za koga. Bilo bi jako zanimljivo kada bismo poštovali prezumpcija nevinosti za sve. I šta ako je Nebojša Stefanović nevin? Da li vam je to uopšte prošlo kroz glavu da ministar Stefanović nema nikakve veze s tim? Po vama, nevin je samo Obradović, a neće biti da je tako – zaključio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i potvrdio da je kao urednik „Pečata“, što su poslednje novine koje je uređivao – uvek insistirao kod svojih novinara da poštuju prezumpciju nevinosti svih.

Kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *