Velika ulaganja Srbije i Valjeva u turizam i infrastrukturu

Otvaranje hotela „Crni vrh“ na Divčibarama, kapaciteta 112 moderno opremljenih smeštajnih jedinica i apartmana, kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potvrda da ogromna ulaganja Države i Grada već daju rezultate. Predsednik Vučić je prisustvova otvaranju velelepnog zdanja hotela, čiju izgradnju je finansirala porodica našeg košarkaškog reprezentativca Miloša Teodosića i obećao da će Država, u okviru Plana razvoja Srbije do 2025. godine, raditi kako bi se poboljšala infrastruktura u ovom delu zemlje.

Biće urađen put od Krčmara do Divčibara, kako bi se od Beograda do Divčibara stizalo za sat vremena, a biće urađena i potrebna infrastruktura, vodovod i kanalizacija preko Kancelarije za javna ulaganja. Radićemo put Iverak – Lajkovac da Valjevo konačno bude na auto-putu. Osim toga moraćemo pored rekonstrukcije bolnice i infrastrukture, da radimo na dovođenju još jednog velikog investitora u Valjevo- naglasio je Vučić.
Predsednik Aleksandar Vučić je prilikom boravka na Divčibarama najavio investiciona ulaganja u ovo turističko mesto, a osim puteva, biće nastavljena rekonstrukcija kanalizacione mreže i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, vrednosti 3 miliona evra.

U narednom periodu se očekuje rekonstrukcija Fabrike vode, da bi voda bila za piće, što finansira Grad sa 21 milion dinara. Uvećanjem kapaciteta Fabrke vode na Divčibarama, dupliraće se kapacitet vodovoda sa postojećih 8 na 16 litara u sekundi, što će omogućiti dovoljno i uredno snabdevanje Divčibara vodom.
Pored nastavka rekonstrukcije kanalizacione mreže, Kancelarija za javna ulaganja će uložiti tri miliona evra za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Za izgradnju postrojenja kolektoria Ministarstvo životne sredine je odvojilo 15 miliona, a Grad 4 miliona dinara za projektovanje, za šta se u januaru očekuje raspisivanje javne nabavke.

U toku je javna nabavka za izvođenje radova na izgradnji Etno tržnice u centru, trga sa fontanom, javnog toaleta i objekta upravne jedinice, koji finansira Ministarstvo trgovine i turizma, što je potvrdio i ministar Rasim Ljajić, koji je boravio na Divčibarama sa predsednikom Vučićem.

Divčibare su iz godine u godinu sve popularnije kako za investitore, tako i za posetioce i 2019. godinu završavaju kao četvrta planina po posećenosti u Srbiji, a deveta najposećenija destinacija u Srbiji. Od 2015. do 2018. godine dolazak turista je uvećan 2,5 puta.

Šta je sve urađeno za vreme ove gradske vlasti?

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je predsednika informisao o tome šta je sve za vreme ove gradske vlasti urađeno na Divčibarama. Izgrađen je put ka Ljutom kršu, zapadno od novoizgrađenog hotela, vrednosti 15 miliona dinara, koji je finansirao grad Valjevo. Divčibare su osvetljene javnom rasvetom, u dužini od 2 km, vrednosti 14,6 miliona dinara od strane JP „Putevi Srbije“. Izgrađen je dečji zabavni park, trasirano i obeleženo 96,8 km biciklističkih i pešačkih staza, što je sa 10 miliona dinara finansiralo Ministarstvo trgovine i turizma. Posle više godina je završen i put do nove ski staze, dužine 600 metara, za šta je 4,7 miliona dinara obezbedilo Valjevo. Urađeni su trotoari duž glavne divčibarske ulice, koje su sa 64,8 miliona dinara finansirali „Putevi Srbije“.

Rekonstruisana je skoro celokupna vodovodna mreža, a Grad je izdvojio još 6 miliona dinara za vodovodnu mrežu na Marinkovića kosi, čime će 80% mreže biti potpuno rekonstruisano. Ovog leta su završeni radovi na sanaciji jednog od dva kraka kanalizacionih cevi na Divčibarama, vrednosti 41 milion dinara, od čega Kancelarija za javna ulaganja ulaže 90%, a 10% grad Valjevo

Pored prelepe prirode i zdravog vazduha, posetiocima se nudi bogat kulturno-zabavni život, pa je Grad protekle dve Nove godine organizovao izuzetno posećene koncerte poznatih grupa i pevača, što je privuklo brojne turiste, pomagao festivale i ostale programe.

Kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *