Otvorena izložba fotografija ratnog hirurga valjevske bolnice

Hiles Belior Pluh, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, otvorio je u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, izložbu fotografija, pod nazivom „stvorene da svedoče“, dr Arijusa Van Tinhovena. Na tridesetak velikih panoa izložene su desetine fotografija nastale u periodu od 1912. do 1916. godine. Otvaranju izložbe prisutvovao je dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, kao i veliki broj kulturnih i javnih ličnosti.

Pozdravljajući ih u ime Narodnog muzeja, Jelena Nikolić Lekić, direktorka, rekla je da su obavljena istraživanja ratova 1912-1918., a posebno sanitetskih prilika u valjevskom kraju kada je Valjevo bilo žarište epidemije pegavog tifusa. Uloga dr Arijusa Van Tinhovena, ne samo kao šefa holandske medicinske misije, izuzetno je značajna zbog njegovog učešća u tri rata, Prvom i Drugom balkanskom i Velikom ratu. Kao poznati ratni hirurg u Srbiji i šef hiruškog odeljenja vojne bolnice u Valjevu, Van Tinhoven je ostavio veliki broj fotografija i dokumenata kao izvor za istoriju Valjeva.

„ Do pre dvadesetak godina nije se mnogo znalo o oovm izvoru istorijske građe. Tek prevođenjem njegovih dnevničkih zapisa koji su nastali u Valjevu i Albaniji saznalo i za brojne fotografije sa balkanskih ratišta. Zahvaljujući potomcima dr Van Tinhovena, koji su fotografije poklonili Kraljevskoj biblioteci u Hagu, postale su dostupne i našoj javnosti. Na njima je prikazano sve što je bitno za zbrinjavanje i lečenje ratnika, požrtvovanju medicinskog osoblja, ali i zanimljivi događaji, običaji i znamenitosti krajeva u kojima su nastajale“, rekao je dr Vladimir Krivošejev, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Valjevu, ujedno i autor izložbe.

Izražavajući zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja Srbije koje je pomoglo organizaciju izložbe, dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, rekao je da Valjevo ima posebno mesto kada je u pitanju Prvi svetski rat. U to vreme ono je bilo najveća ratna bolnica pod otvorenim nebom, gde su život i smrt išli ruku pod ruku. Zato su i ove fotografije koje su nastale pre jednog veka od velikog značaja za istoriju, ne samo Valjeva, nego i čitave Srbije ka njenom putu u slobodu.

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Hiles Belior Pluh, zahvalio se domaćinima na svemu što je učinjeno u Valjevu da se od zaborava sačuva lik i delo dr Arijusa Van Tinhovena koji je, svojevremeno, proglašen za počasnog građanina Valjeva, jedna ulica u gradu nosi njegovo ime, a na zgradu nekadašnje ratne bolnice u Valjevu postavljena je i spomen ploča sa imenom ovog velikog prijatelja srpskog naroda.

Izložba „Stvorene da svedoče“ biće otvorena i tokom januara sledeće godine.

Kolubarski.info / J. Stojić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *