Školama u Valjevu pola milijarde dinara

Na teritoriji grada Valjeva radi 15 osnovnih i šest srednjih škola za čiji rad se iz budžeta Republike Srbije izdvajaju značajna finansijska sredstva. To, međutim, nije uvek dovoljno, posebno kada se radi o održavanju školskih objekata, brizi za prevoz učenika i nastavnika, finansiranju školskih takmičenja…

Zbog svega toga, Grad Valjevo se opredelio da iz svog budžeta izdvoji dodatna sredstva za pomoć školama u rešavanju ovih problema. Samo za poslednje dve godine, kaže prof. dr Miroljub Ivanović, član Gradskog veća Valjeva, za ove namene izdvojeno je više od pola milijarde dinara. Kada bi to budžetske mogućnosti dozvoljavale izdvojili bi smo i više što je, uostalom, i politika gradskog rukovodstva koje prepoznaje značaj obrazovanja. To je potvrđeno i prilikom donošenja Odluke o budžetu o čemu je govorio dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

Na pitanje kako su utrošena ova sredstva, prof. Ivanović kaže, da je najveći deo tih sredstava upotrebljen za plaćanje prevoza učenika i nastavnika, nabavku opreme, ogreva i popravku školskih objekata. Zahvaljujući tome, OŠ „Ilija Birčanin“ Stave – izdvojeno odeljenje u selu Pričević dobila je centralno grejanje. Takođe, značajna sredstava izdvojena su i za poboljšanje uslova rada i u srednjim školama u Valjevu. Na primer, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Valjevu dobijenih 17 miliona dinara upotrebila je za nabavku računarske opreme, opremanje kabineta, poljoprivredne mehanizacije i nameštaja u svom Domu učenika.  Osim toga, Medicinska škola je dobijena sredstva iz budžeta Grada utrošila za izgradnju objekta u kojem je smeštena biblioteka, kabineti i klub učenika.

Na sličan način dobijena sredstva su utrošena i u Tehničkoj i ostalim školama, uglavnom za popravku krovova, krečenje učionica i kabineta, zamenu dotrajalih podova, uvođenje kompjuterske mreže i interneta, održavanje gromobranskih instalacija i za sve ostalo što doprinosi poboljšanju kvaliteta nastave. Posebna pažnja se poklanja izdvajanju sredstava za učešće učenika na opštinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima i stručno usavršavanje profesora i nastavnika.

Prof. dr Miroljub Ivanović očekuje da će budžetska izdvajanja u 2020. godini za ove namene biti veća jer za to postoji i potreba i razumevanje gradskog rukovodstva.

J. Stojić/kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *