Asfaltnim putem do sela pod Povlenom

Povlensko selo Brezovice na padinama planine Povlen, posle višedecenijskog čekanja dobilo je asfaltni put u dužini od sedam kilometara, od Poćute do Milavca, centra sela. Sredstva za izgradnju puta koji više neće biti neprohodan obezbeđena su iz budžeta grada Valjeva i republike Srbije.

Tim povodom radove na putu obišao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović sa saradnicima. Obraćajući se okupljenim meštanima rekao je da grad Valjevo uz pomoć Vlade Srbije i Darka Glišića, predsednika IO SNS, nastavljaju sa započetim aktivnostima na popravci seoskih puteva i saobraćajnica, dodajući da se na taj način najbolje ostvaruje politika Vlade Srbije za brži razvoj nerazvijenih područja.

„Ukoliko nastavimo da ugrožavamo selo ugrozićemo i Srbiju, a posle toga neće nam biti pomoći“, istakao je dr Gvozdenović.

Foto: Željko Bošković

Inače, u ovo selo udaljeno 30 kilometara od Valjeva, nijedan predsednik opštine, a ni gradonačelnik, nisu kročili u proteklih 40 godina, iako je ovo jedno od najvećih sela u Srbiji.

Uz novi asfaltni put Brezovčani su nedavno osnovali i zemljoradničku zadrugu „Brezovice – Organik“ u koju se već udružilo preko 120 kooperanata. Za organsku proizvodnju voća, šljive, maline, kupine i borovnice obezbeđeno 600 hektara oranica, od čega je 200 hektara već verifikovano za organsku proizvodnju. Sada Brezovčani proizvode oko 3.000 tona ovog voća koje isporučuje na tržište Evrope.

Foto: Željko Bošković

U planu je da se izgradi i mlekara kapaciteta 5.000 litara u Poćuti u jednom od bivših, sada napuštenih pogona, Valjevske industrije kože „Milan Kitanović“. Put, mlekara i novi zasadi voća doprinose da što veći broj mladih ostane da živi i radi na selu, a na veliku radost, broj novorođene dece se povećava.

 

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *