MINISTAR NEDIMOVIĆ OTVORIO 23. MIŠIĆEVE DANE

Mionica je od ovog vikenda u znaku tradicionalne kulturno-istorijske i turističke manifestacije „Mišićevi dani“ koja se pod pokroviteljstvom opštine Mionica održava 23. put po redu. Manifestaciju posvećenu velikom srpskom vojvodi otvorio je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

misicevi dani 25
Foto: mionica.rs

– Vojvoda Živojin Mišić je jedan od najvećih sinova koje je ova država imala. Da slavimo njegovo ime 777 dana mislim da bi bilo malo, pre svega zbog njegove hrabrosti, a sa druge strane i njegove odgovornosti. Meni je velika čast što sam večeras ovde sa vama i sigurno da ovakvu čast neću imati u životu. Meni ova plaketa jako znači jer dobiti nagradu koja nosi ime Živojina Mišića, to je jedna od najvećih obaveza i najvećih odgovornosti u životu. Meni je takođe pripala velika čast da otvorim ove 23. Mišićeve dane, neka naredni dani budu na čast i ponos Mioničanima jer imaju nešto što malo ko u Srbiji ima. – poručio je ministar Nedimović.

misicevi dani 01
Foto: mionica.rs

Tokom ceremonije svečanog otvaranja „Mišićevih dana“ predsednik opštine Mionica Boban Janković uručio je najveća priznanja opštine Mionica „Velike zlatne plakete sa likom vojvode Živojina Mišića“ pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Ovogodišnji dobitnici „Velike zlatne plakete“ su general-potpukovnik doc. dr Radovanović Goran, rektor Univerziteta odbrane MO i potpukovnik Vladimir Ušljebrka, prvi u rangu 62 klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije.

misicevi dani 14
Foto: mionica.rs

Plakete sa grbom opštine Mionica biće dodeljene su ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavu Nedimoviću za sveobuhvatan doprinos napretku Srbije, zatim kontraadmiralu u penziji Bošku Antiću povodom 46 godina naučnog, stručnog i publicističkog rada, za postignute rezultate i dostignuća u obavljanju komandnih, operativnih i obrazovnih dužnosti, i „Blic fondaciji“, odnosno Jeleni Drakulić Petrović, generalnoj direktorki kompanije „REINGIERAHEL SPRINGER SERBIA” i Dobrotvornoj fondaciji srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje“ za humanitarne i donatorske aktivnosti na teritoriji opštine Mionica.

 

misicevi dani 16
Foto: mionica.rs

– Lik i delo našeg najpoznatijeg mioničanina vojvode Živojina Mišića su nadaleko poznati. Dvadeset treća godina zaredom ova manifestacija posvećena vojvodi čini da se mi osećamo veoma ponosni, a poslednjih nekoliko još ponosniji. Rad, predanost i posvećenost su tri glavna principa koja sledimo. Predanim i posvećenim radom razvijamo našu varoš, činimo je još boljim mestom za život, ali i turističkom destinacijom koja je vredna pažnje. Naš vojvoda se proslavio za vreme prvog svetskog rata u Kolubarskoj bici kada je iznenada ne očekivano, preuzimanjem odgovornosti i mudrim potezima poraz pretvorio u jednu od najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu. Danas se vodi isto tako jedna od najvećih bitaka u istoriji Srbije. Preuzimanjem odgovornosti našeg predsednika Aleksandra Vučića i mudrim političkim odlukama naša zemlja je poraz pretvorila u pobedu. Pobeda se danas u našoj zemlji slavi novim putevima, novim mostovima, sportskim dvoranama, novim školama i vrtićima, pobeda se danas slavi novim investicijama i novim radnim mestima. Na kraju, red je da se još jednom podsetimo reči našeg slavnog vojvode: „Uvek je jači jedan koji hoće od dvojice koji moraju“. Ja verujem da mi hoćemo i želimo da naša Mionica hrabro korača napred, u razvijenu varoš, u mesto koje nudi prilike za novi rast i razvoj. – rekao je prvi čovek mioničke opštine Boban Janković.

misicevi dani 22
Foto: mionica.rs

Program je u subotu započeo polaganjem venaca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću na centralnom trgu, vence su uz vojne počasti položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Mionica, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstvnici sela Mišićevo i Udruženja penzionera „Vojvoda Živojin Mišić iz Mionice“. Nakon toga su poštovaoci slavnog vojvode posetili Mišićevu rodnu kuću u Struganiku.

Pre svečanog otvaranja “Mišićevih dana” od 19 časova u Kulturnom centru Mionica poznati slikar Slobodan Jevtić Pulika otvorio je izložba skulptura Dragana Jovićevića Macole.

misicevi dani 23
Foto: mionica.rs

Program prve večeri zatvoren je koncertom hora ”Res Miranda” i „Gudača Svetog Đorđa“.

 

misicevi dani 29
Foto: mionica.rs

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *