1760 BEZIMENIH ULICA DOBIJA NAZIV

U Valjevu već dve godine nastoje da sprovedu u život Odluku Ministarstva državne urave i lokalne samouprave Srbije da ulice u gradu i mesnim zajednicama dobiju nazive. Zahvaljujući pojačanoj aktivnosti gradske Komisije za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta posao se uspešno privodi kraju.

Prema Elaboratu koji je uradio Republički geodetski zavod na teritoriji grada Valjeva 1763 uice do sada su bile bezimene, bez naziva.

– Da bi se došlo do naziva ulica pomoć smo zatražili od građana, škola, državnih institucija, mesnih zajednica i drugih u vidu predloga. Želeli smo da što više ulica dobije naziv po poznatim istorijskim ličnostima, događajima, književnicima, umetnicima, naučnicima, istaknutim učesnicima ratova, kao i po geografskim pojmovima. Najveću pomoć smo dobili od mesnih zajednica, dok se ostali nisu odazvali u davanju predloga u meri u kojoj smo to očekivali, kaže prof. dr Miroljub Ivanović, predsednik Komisije. Tamo gde predloga nije bilo, kaže profesor Ivanović, članovi Komisije su se potrudili da to sami učine, pa su zahvaljujući tome pojedine ulice dobile nazive po geografskim pojmovima, cveću, drveću i drugim osobenostima za određeni kraj. Otuda naziv ulica Božura, Belog Narcisa, Lipa, Hrasta…

Prof. dr Miroljub Ivanović / foto: Željko Bošković 

Istina, kaže profesor Ivanović, u poetku je bilo i malih nesporazuma između članova Komisije u vezi predloga za davanje naziva ulica. Naročito je nesporazuma bilo kada su u pitanju pojedine ličnosti i istorijski događaji. Oni su otklonjeni tako što smo se za pomoć obratili Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije, Instiutu za savremenu istoriju i drugim relevantnim instuitucijama. Tek po dobijenom mišljenju određivali smo nazive na koje je saglasnost dalo nadležno ministarstvo, a kasnije su to, svojom Odlukom, portvrdili i odbornici Skupštine grada Valjeva.

Suvišno je govoriti kakav značaj ima davanje naziva ulica u svakodnevno životu, posebno kada se radi o hitnim slučajevima kao što su pružanje hitne medicinske pomoći, intervencija vatrogasne službe, veterinarske službe, MUP-a, dostavljanje poštanskih pošiljki… Do sada se više vremena gubilo na pronalaženju mesta stanovanja nego što je trajala intervencija, što će na ovaj način biti izbegnuto. Troškove izrade tabli i brojeva sa nazivima ulica snosiće Republika Srbija.

Jovan Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *