Više reda u trošenju sportskog dinara

Grad Valjevo godišnje iz svog budžeta izdvoji preko 150 miliona dinara za potrebe sportskih organizacija, održavanje i izgradnju sportskih objekata.

Sve donedavno odluke o tome kako će se trošiti ovaj novac donosile su klubovi i sportska društva, a odobravala Skupština opštine preko nadležne komisije. Pokazalo se da je u trošenju tako pribavljenog novca bilo niz propusta, posebno kada se radi o isplati takozvanih „hranarina“.

To je bio povod da odbornici Skupštine grada Valjeva, na sednici održanoj ovih dana, a na predlog Komisije za sport donesu novi pravilnik o načinu raspodele „sportskog dinara“, tačnije rečeno da pravilnik usklade sa Zakonom o sportu Srbije koji na snazi još od pre tri godine. Prema tom pravilniku sportske organizacije i klubovi će ubuduće moći da na ime „hranarine“ izdvajaju samo 20% od dobijenih sredstava, dok će ostatak novca moći da koriste za preostale sportske aktivnosti. Naknada za ishranu moći će ubuduće da se troši samo za vreme trajanja priprema i takmičenja uz naglasak da to ne može, kako je dosada bio slučaj, to postane i izvor zarade sportista, kaže Miodrag Lazić, predsednik Komisije za sport i dodaje da je Zakonom o sportu ostavljena mogućnost da se davanje „hranarine“ reguliše ugovrom između sportskih organizacija, sportista i Sportskog saveza, dok se za profesionalne sportiste to reguliše ugovorom o radu.

Ovom odlukom, čulo se na sednici Skupštine grada Valjeva, izbegnuta je mogućnost da ubuduće sportske organizacije i klubovi vrše pritisak na komisiju da iz budžeta dobiju što više novca, kako bi tako više davali za tzv „hranarinu“. Primera radi, jedan od 40-tak valjevskih klubova i sportskih organizacija tražio je za finansiranje aktivnosti kluba milion dinara, a od toga na ime „hranarine“ čak 900.000 dinara. Vaterpolo klub otišao je u zahtevu još dalje. Tražio je osam miliona dinara, od čega za „hranarinu“ sedam miliona dinara!

Ovakvoj odluci Skupštine grada Valjeva nisu se obradovale neke od sportskih organizacija i klubova jer su naviknuti da značajan deo novca dobijenog iz budžeta troše za „hranarinu“. U komisiji za sport grada Valjeva da će ubuduće, zahvaljujući, na ovaj način trošenju budžetskog dinara moći veću pažnju da poklone omladinskom sportu, s ciljem da se omogući da što više mladih Valjevaca se bavi sportom i rekreacijom. Na taj način mladi treba da postanu snaga i izvor za popunjavanje sportskih klubova, umesto da se oni, kakav je sada slučaj, oslanjaju na dovođenje sportista sa strane. Zato ne čudi što Valjevo, grad sporta, primera radi, još uvek nema nijednog vrhunskog sportistu!

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Vesko
    July 8, 2019 - 2:00 pm

    Bravo za stojica najboljeg novinara Valjeva svih vremena i najbolji portal u valjevu.Svaka cast.Zao mi je ako ne docekam sta ce sa njim na kraju biti.,u sta ce se trnsformisati.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *