Od paljenja lila, vašara, do slave i promocije knjige „Lilak“ u Valjevskoj Kamenici 11. i 12. jula

Običaj paljenja lila sačuvao se u valjevskom kraju, ali je utisak, da je u Valjevskoj Kamenici, zahvaljujući agilnosti meštana ovog sela, koji je nekada bio centar ovog dela valjevskog kraja, običaj paljenja lila prerastao u organizovanu manifestaciju i proslavljanje seoske slave.

Tradicionalno, uoči Petrovdana, u Valjevskoj Kamenici se organizuje paljenje lila, a ovo lepo okupljanje meštana i prijatelja sela je preraslo u manifestaciju „Petrovdanski dani“, koja će ove godine biti sastavljena i od Kameničkog posela 11. i 12. jula, čime je obogaćen sadržaj programa koji se održava na Petrovdan u ovom selu.

To su danas najavili organizatori iz Mesne zajednice, u čije ime je govorio zamenik predsednika MZ Dejan Tanasković, Udruženje pesnika „Rima“ i OŠ „Milovan Glišić“, koga je predstavljala Radmila Nastić-Antanasijević, odbornica u Skupštini grada Valjeva i predsednica Organizacionog odbora ove manifestacije:

– Posetioci će moći da učestvuju u mnogobrojnim aktivnostima predviđenim programom „Kameničko poselo“ koji je i ove godine podržan od strane grada Valjeva, sa iznosom od 150.000 dinara. Ovom prilikom bih pozvala sve posetioce, pre svega decu, da posete Kamenicu 11. i 12. jula i da prisustvuju „Kameničkom poselu“, jer će im ta poseta, sigurna sam, ostati u lepom sećanju. Svi učesnici u programu kao i posetioci, mogu dobiti na poklon knjigu „Lilak“ koju sam za tu namenu i priredila, želeći da na takav način promovišem manifestaciju „Petrovdanski dani“  i Valjevsku Kamenicu, jer knjiga kao trajno umetničko delo, ima tu mogućnost da promoviše samu manifestaciju u dužem vremenskom periodu i na širem područiju. –

Podrška grada Valjeva i za ovu manifestaciju nije izostala, potvrdili su članovi Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović i Dejan Bogojević.

– Petrovdan je krsna slava Valjevske Kamenice, mesta u kome uspeva dobra malina, kupina i šljiva. Tokom ove manifestacije razvija se i seoski turizam, a ribolovci i kupači posećuju Kameničko jezero koje je udaljeno dva kilometra. Ova turističko- kulturna i verska manifestacija u Valjevskoj Kamenici, nekadašnjem podgorskom srezu do 1953. godine i opštinskom mestu do 1965. godine, traje već 20 godina. Ona je jedna od najstarijih manifestacija valjevskog kaja koja čuva višedecenijsku tradiciju paljenja lile, promoviše narodne običaje, domaću radinost, seoski turizam i poljoprivredu- rekao je Ivanović i istakao da je ovo mesto konačno dobilo pijaću vodu, uz napore gradske vlasti i JP „Vodovod“.

Foto: Željko Bošković

-Ako nešto kvalitetno radite, posebno kad je kultura u pitanju, to može postati tradicionalno. Program je toliko bogat da privlači meštane ne samo Kamenice, nego i Valjeva i okoline. Takođe, ono što je bitno za ovu manifestaciju jeste što se svake godine objavi knjiga koja nosi naziv „Lilak“ i koja okuplja dosta kvalitetnih i umetnički vrednih tekstova.  Izdvojio bih tekst „Kamenička crkva“ koji potpisuje teolog Bojan Grujičić- rekao je je Dejan Bogojević, član Gradskog veća koji je zadužen za kulturu i koji je pohvalio Organizacioni odbor da su uz pomoć Grada i sponzora, skromnim novcem osmislili zanimljiv program.

Program „Petrovdanskih dana“

Prvog dana „Petrovdanskih dana“,  u četvrtak 11. jula biće organizovano takmičenje za najbolji kotlić ( od 12 časova), radionica za izradu najlepše lile (od 16 časova), prelo (od 18 časova), promocija knjige „Lilak“ (od 19 časova), kulturno-umetnički program (od 20 časova) i paljenje lile poznatije kao „Lilijada“ (od 21 čas).

Drugog dana, u petak 12. jula, biće održan najposećeniji vašar u valjevskom kraju, u 15 sati će biti otvorena Likovna kolonija „Pejzaži Kamenice“ u školskom dvorištu, a u 17 časova će se održati Slavska litija i rezanje slavskog kolača.

Foto: Željko Bošković

 

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Zlatko
    July 8, 2019 - 3:59 pm

    …zašto je izbačeno takmičenje u sportskom ribolovu ?

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *