Valjevo podiže spomenik vojniku Stojadinu Mirkoviću

Na Vidovdan 28.juna 2019.godine koji za Srpski narod, uz mitski, predstavlja i simbol borbe za slobodu, odbornici Skupštine grada Valjeva odlučili su da se u Valjevu podigne spomenik vojniku JNA Stojadinu-Colu Mirkoviću, rođenom 1972 godine u selu Leskovice, na padinama Povlena kod Valjeva.

Obrazlažući predlog odbornik dr Ljubomir Pavić rekao je da je ovaj devetnaestogodišnji mladić pogunuo 29. septembra 1991. godine u odlučnom višečasovnom okršaju sa Tuđmanovim bojovnicima. Branio je skladište municije i vojne opreme u garnizonu Bedenik kod Bjelovara, u Hrvatskoj.

Na ovaj način Valjevo se još jednom odužuje palim junacima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu otadžbine počev od raspada bivše države Jugoslavije do NATO agresije, rečeno je na sednici.
Prvi put Stojadin je odbio da izvrši naređenje majora Milana Tepića da napusti oklopni transporter na kojem je bio nišandžija, kako su to već učinili neki njegovi saborci. Poštujući datu zakletvu na vernost otadžbini mladi vojnik je nastavio da dejstvuje po neprijatelju koji je nastojao da zauzme skladište.Smrtno je pogođen raketom “Zolja”.

Major Tepić, potrešen ovim događajem, i sve jačim napadima Tuđmanovih bojovnika na skladište, odlučio je da ga “proda” na najskuplji način tako što ga je minirao i digao u vazduh nanoseći neprijatelju ogromne ljudske gubitke. U eksploziji i plamenu nestao je major Tepić i više od 180 tona eksploziva i vojne opreme. Miniranje je podsetilo na jak zemljotres koje se osetilo čak do Bjelovara i Mađarske granice.

Spomenik vojniku Stojadinu Mirkoviću grad Valjevo podiže u znak zahvalnosti za iskazanu hrabrost, odvažnost i patriotizam koje je pokazao kao novi srpski Obilić i postao primer dolazećim generacijama kako se braneći otadžbinu, daje život.

Inače, grad Valjevo je do sada učinio mnogo da se sačuva od zaborava herojsko delo vojnika Mirkovića. Naime, tadašnja Skupština opštine Valjeva je predložila da se i vojnik Stojadin Mirković i Major Tepić odlikuju posthumno Ordenom narodnog heroja. Na žalost, to nije prihvaćeno, a tek nekoliko godina kasnije, nakon predloga iz vojnog kabineta predsednika SR Jugoslavije stiglo je obaveštenje da je Mirković odlikovan Ordenom prvog stepena za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti za, kako je rečeno, uzorno i hrabro, odlučno i izuzetno uspešno izvršavanje zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine. U ovom posthumnom odlikovanju je naglašeno da je adekvatno delu koje je Mirković učinio.

Bez obzira na ovakvu odluku, Stojadinova majka Anica, rodbina i građani valjevskog kraja Stojadina doživljavaju kao istinskog heroja i podvižnika novih generacija.

Jovan Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *