Međunarodna zlatna medalja za poeziju Jovanke Božić

U rumunskom gradu Krajovi, od 17. – 22. 6. 2019. održan je sedmi svetski Festival poezije „Mihail Eminesku“ (posvećen klasiku rumunske književnosti) na kome je učestvovalo 48 pesnika iz 26 zemalja, sa pet kontinenata. Iz Srbije je učestvovala Valjevka Jovanka Božić.
Na završnoj svečanosti dodeljene su nagrade. Gran pri su osvojili pesnici iz Konga, SAD i Italije. Pored Gran prija, dodeljene su i zlatne medalje. Među, nekolikim, dobitnicima zlatne medalje je i naša sugrađanka, pesnikinja Jovanka Božić, kojoj je Nagradu uručio direktor Festivala prof. dr Jon Deakonesku, član Evropske akademije umetnosti.
Jovanka Božić sa zlatnom medaljom
Svaki pesnik se predstavio sa po četiri pesme, na maternjem jeziku, koje su prevedene na rumunski i dvojezično štampane u knjizi Antologija svetskog festivala poezije. Krajova je, šest dana, živela u duhu poetskog doživljaja sveta, jer su pesnici svoje stihove govorili u: Art muzeju, zgradi Opere, Bogosloviji, Domu za maloletnike, Vatrogasnom domu, i Amfiteatru centralnog parka Grada. Istovremeno, rumunski umetnici su se predstavili svojim stvaralaštvom, kroz duhovnu muziku, opus filharmonije, skulpturu, slikarstvo, književno izdavaštvo, etno nasleđe, tako da je ostvareno veličanstveno prožimanje i širenje različitih kultura.

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *