LOGBOOK SERBISTIAN  – Bioskop 85 / 01. jul u 20 časova

Jedan od najznačajnijih predstavnika jugoslovenskog crnog talasa Želimir Žilnik biće gost valjevskog „Bioskopa 85″ u ponedeljak 01. jula. U 20 časova u Bioskopu 85 planirana je filmska projekcija Žilnikovog ostvarenja „Logbook Serbistan”, doku-drame iz 2015. godine koja prati životne sudbine ilegalnih migranata koji su na putu za Evropsku uniju, smešteni u azilanstkim centrima u Srbiji nakon dramatičnih putovanja iz ratova i nemaštinom zahvaćenih područja Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka. Žilnikova doku-drama je prostor da pored socijalnog-političkog konteksta u kojem su se zatekli, migranti pokažu i svoje individualne vrednosti, tako da postaju junaci sa kojima gledaoci mogu da se identifikuju i čiju sudbinu i borbu sa nedaćama mogu da razumeju. 
Nakon projekcije filma valjevska publika imaće prilike da razgovara sa proslavljenim autorom.

Želimir Žilnik autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima, a njegov film „Logbook Srbistan” osvojio je brojne nagrade poput nagrade „Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma”. Studentske demonstracije 1968. godine, i veliki potres iste godine, posle okupacije Čehoslovačke, tema su i Žilnikovog prvog igranog filma Rani radovi (1969), nagrađenog Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu, kao i sa četiri nagrade u Puli iste godine. Rad Želimira Žilnika elementarno je gradivo jugoslovenskog crnog talasa.


Filmska projekcija se organizuje u okviru projekta “Divided Past – Joint Future” koji sprovodi Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke sa partnerima, a uz podršku Evropske unije.

ULAZ JE BESPLATAN ! 
Ostale vesti možete pročitati ovde.
Област са прилозима

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *