Saradnja Doma zdravlja sa udruženjima osoba sa posebnim potrebama

Dom zdravlja Valjevo je aktivan u saradnji sa udruženjima i klubovima osoba sa posebnim potrebama: sa cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom, slepim i slabovidim osobama itd. U poslednje vreme aktivnosti su intenzivirane, tako da su u toku posete i radionice u nekoliko udruženja grada Valjeva.

Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja nedavno je započela saradnju sa valjevskim Klubom za osobe sa invaliditetom „Korak napred“, sa ciljem uspostavljanja podrške članovima Kluba i podsticaja zdravim stilovima života. Glavna sestra Vesna Pavlović, zajedno sa defektologom Nemanjom Aćimovićem koji radi sa specijalnim odeljenjem OŠ „Nada Purić“, prošle nedelje je održala radionicu članovima Društva za cerebralnu paralizu, na kojoj se upoznala sa njihovim raznolikim potrebama i interesovanjima. Prema prepoznatim potrebama uključuju se saradnici iz Doma zdravlja i drugih ustanova za naredne radionice. Tako je juče za članove Društva za cerebralnu paralizu i Udruženja multiple skleroze organizovana tribina posvećena pravilnoj ishrani, koju je vodila Vesna Pavlović, a gosti su bili dr Aleksandra Filipović i nutricionista-dijetetičar Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Osim opštih preporuka za pravilnu ishranu, poseban akcenat stavljen je na voće. Članovi Kluba doneli su svoje omiljeno voće, a zdravstveni tim im je objasnio koje vitamine i minerale sadrže pojedine voćne vrste i koji je njihov značaj za organizam. Na kraju su pravili voćne salate i koktele i njima se zajednički osvežili.

U četvrtak će biti održan sastanak u Udruženju multiple skleroze, takođe sa ciljem prepoznavanja potreba članova. Krajem prošlog meseca su psiholog Doma zdravlja Živana Pantić i glavna sestra Patronažne službe Vesna Pavlović razgovarale sa članovima Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih osoba, u njihovim prostorijama. Tema je bila jačanje samopouzdanja slepih i slabovidih osoba i senzibilisanje društva za njihove probleme i potrebe.

Jedan od ciljeva dalje komunikacije sa udruženjima jesu i patronažne posete, kako bi se bolje upoznali sa uslovima i načinom života njihovih članova, kao i medicinskim potrebama. Sve ove aktivnosti deo su rada Patronažne službe i Doma zdravlja u široj društvenoj zajednici.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *