SNS RSTIĆ: Besplatne užine za najugroženije osnovce u novoj školskoj 2019./2020. godini iz budžeta grada

Na konferenciji za medije održanoj 21.06.2019. godine u prostorijama GO SNS Valjevo predsednik Saveta za socijalnu politiku Radoica Rstić istakao je da je Savet zajedno sa stručnim službama grada Valjeva pripremao izmene i dopune odluke o socijalnoj zaštiti grada Valjeva koja će biti pred odbornicima u Skupštini grada 28. juna a prethodno je usvojena na sednici Gradskog veća. „Osnova izmene i dopune odluke sačinjava se u tome da će tom odlukom u gradu Valjevu biti uspostavljeno jedno novo pravo.

To novo pravo jeste pravo na naknadu troškova užine. Od početka nove školske godine, 2019/2020 svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola čiji su roditelji primaoci novčane socijalne pomoći ostvariće novo pravo a to je pravo na naknadu troškova užine. Naknada za troškove užine će iznostiti 4% od prosečne plate u gradu Valjevu iskazane za prethodni mesec što u ovom trenutku iznosi oko 2680 dinara a do početka školske godine će verovatno biti i veća.

Još jedna odluka o izmenama i dopunama će biti usvojena na sednici 28. juna a ta odluka se odnosi na jednokratne pomoći kod primaoca socijalne pomoći prilikom rođenja deteta. I ranije je postojala ta odluka koja je iznosila 21% od prosečne zarade za prethodni mesec a ovom izmenom ta pomoć će biti povećana na 100% od prosečne zarade za prethodni mesec.

Kada je u pitanju usluga – Porodični saradnik – koja je akreditovana u republičkom Zavodu za socijalnu zaštitu, a ta usluga treba da bude nastavak usluge pružane deci sa socijalnom zaštitom nedavno završenog projekta – Nevidljiva deca. Cilj ove usluge je proširenje usluge na porodice koje imaju decu sa socijalnom zaštitom i najveći benefit od ove usluge je smanjenje rizika da deca budu smeštena u neku od institucija socijalne zaštite. „ istakao je predsednik Saveta za socijalnu zaštitu Radoica Rstić.

 

Srpska napredna stranka će se i u buduće, kao i do sada, baviti odgovornom socijalnom politikom i ovo je jedan od akcionih planova koje sprovodi Srpska napredna stanka a koji su planirani za 2019. godinu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Zaposlena mama
    June 23, 2019 - 12:33 pm

    Bravo za inicijativu!
    A šta ćemo za 400 i nešto ne upisane, ničije dece očigledno, u vrtiće?! Može malo i inicijativa za to? Ili ćemo i dalje po sistemu čija jača veza nek odluči nezavisno od kriterijuma?

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *