Gajić SNS: Neću dozvoliti da se truju naša deca i stanovništvo

Horor u blizini farme u Novom Naselju građani rešavaju uz pomoć gradskog rukovodstva.

Problem farme pilića u Donjoj Grabovici okupio je građane ove mesne zajednice da od Skupštine grada Valjeva traže pomoć , uz pretnju da će preuzeti sve mere građanske neposlušnosti, poput blokada puta za Beograd. Oni su uputili dopis gradonačelniku Valjeva i predsedniku Skupštine, a o tome obavestili i svog odbornika iz ove mesne zajednice Milana Gajića, da je krajnje vreme da se nešto preduzme, jer poslednjih godina se sa pomenute farme, svakodnevno u dnevnim i večernji časovima  širi nepodnošljiv miris, koji se oseća na celoj teritoriji Novog Naselja, Gorića i dela MZ Donje Grabovice i Jasenice.  Osim  smrada zbog koga ne smeju da izlaze napolje, brinu se i za zdravlje svoje dece i svoje, a kod starijih osoba, naročito astmatičara, već su primetne tegobe izazvane strašnim smradom koji se širi ovim delom Valjeva. Osim smrada i raznošenje mrtvih pilića i njihovih iznutrica nakon klanja, dodatno zagađuju ovaj kraj, preteći da osim vazduha, zagade i podzemne vode i postanu leglo zaraze i bolesti!

Predstavnici grada Valjeva, na čelu sa gradonačelnikom dr Slobodanom Gvozdenoviće i predsednikom Skupštine Miloradom Ilićem  su inicirali da farmu obiđu sve inspekcijske službe, kako gradske, tako i republičke. Skupština grada Valjeva je na sednici održanoj u petak, usvojila informaciju o stanju na farmi i naložila inspekcijiskim službama da izveste Skupštinu grada o svim preduzetim merama.

Milan Gajić, odbornik u Skupštini grada Valjeva je rekao na sednici održanoj u petak,  da su se građani izjasnili o problemima na navedenoj farmi, nakon objavljivanja poziva o uticaju na životnu sredinu ove farme, u nedeljniku „Napred“. On je građane pozvao na još malo strpljenja, dok ne stignu izveštaji inspekcijskih službi i poručio im, da je kao njihov odbornik, na strani građana.

– Došli smo do informacije da se vlasnik farme, niti bilo ko od zaposlenih nije obratio Gradskoj upravi, radi regulisanja procene uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu projektima pomenute farme.  Molimo vas da sagledate naš problem i pomognete nam u rešavanju istog, pre nego što se problem odrazi na zdravlje građana, a pojedincima je već narušeno zdravlje.  Tada će već biti kasno. Kao odbornik iz ove mesne zajednice, razgovarao sam sa ljudima, potpisnicima informacije. U razgovoru sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine, u toku nedelje su na teren izašle i republičke i gradske inspekcije. Poljoprivredna inspekcija je zatekla pse kako nose piliće, baš ovako kako su građani i napisali, čime su se i inspektori uverili u istinitost navoda građana. Neću dozvoliti i nećemo mešati politiku,  jer  nećemo dozvoliti da  se građani truju. Oko te farme ne može da se diše. Farmu Pile prom Ćirković su  već obišli inspektori i molim građane Novog Naselja da budu strpljivi još jednu nedelju, jer ćemo videti izveštaje inspekcije. Mi ne bežimo od problema, već želimo da ih rešavamo i podržavamo građane. Sve ćemo preduzeti u rešavanju problema. Nismo za to da se farma zatvori, nemamo ništa protiv da ona radi – kaže odbornik Milan Gajić, koji poručuje da će o svemu što će se preduzeti , biti obavešteni građani.

Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine je pohvalio posvećen rad Milana Gajića i rekao je da je on primer kako treba da se ponaša jedan odbornik, ne da se bavi makro politikom, već  onim što mu mandat nalaže, kao što je rešavanje problema građana, koji su mu dali mandat.

– Bez namere da se mešam u druge organe vlasti, mogu reći da izvršna vlast  ne radi dobro svoj posao. Na svakoj farmi mora da postoji stočno groblje, po jasnim kriterijumima kako se odlažu leševi. Postoji skup proces, koje oni izbegavaju, a to je da se iznutrice odvoze specijalnim vozilima u Jagodinu i Bačku Palanku, da se tamo uništavaju. Odlaganja na farmi su samo privremena rešenja, dok ne dođu specijalizovana vozila. Ali to poskupljuje celu priču.  Imamo problem što površine na farmi nisu ograđene, pa psi lutalice ulaze i raznose leševe.  Imamo i problem izđubravanja, jer oni seljacima daju naftu, da raznose leševe do svojih njiva, a za to vreme zagade ceo grad, jer se fekalije izlivaju, prljaju ulice, slivaju se ljudima u dvorišta.  A i to je regulisano kakvim vozilima se mogu transportovati  ostaci sa farme. Najveći problem je problem podzemnih voda, jer osim zagađenja vazduha, opasno je zagađenje i podzemnih voda. Predlažem da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti svim inspekcijskim organima koji su učestvovali u postupku, da u najkraćem roku, o svim preduzetim merama, izveste Skupštinu grada – rekao je Mihailo Milutinović.

 

U dopisu koji je potpisalo 895 građana i koji je upućen Gradskoj upravi 16. aprila, između ostalog se kaže:

– Mi  građani smo uplašeni, pre svega, za zdravlje naše dece i nas, jer može doći do velike epidemije raznih zaraznih bolesti. U toku dana i u večernjim časovima ne možemo da otvorimo prozore, niti da izađemo napolje, od smrada koji dolazi sa farme. Ljudi koji rade na farmi, kamionima i drugim poljoprivrednim mašinama svakodnevno prevoze i razbacuju otpad oko farme i po obližnjim njivama i placevima,  a psi lutalice raznose mrtve piliće i sve je veći broj pasa lutalica koji se okupljaju u okolini farme i u navedenoj mesnoj zajednici. Pomenuta farma se na navedenom zemljištu nalazi dugi  niz godina, a količine otpada, smrada sa ove farme su sve veće u poslednjih nekoliko godina .

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *