Zajedničkim radom Vlade Srbije i grada Valjeva do bolje populacione politike

Sa rukovodstvom Valjeva sam razgovarala o daljim planovima i analizirali smo šta smo to u poslednje dve godine uradili. Rezultati saradnje su više nego solidni, sa nešto preko 14 miliona, koliko smo nepovratnih sredstava uložili sa gradom Valjevom – rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, boraveći danas u Valjevu.

Na početku posete Valjevu, razgovorala je sa rukovodstvom grada Valjeva i narodnim poslanikom i potpredsenikom Skupštine Srbije, Valjevcem Đorđem Milićevićem, a potom je obišla Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Valjevu.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da će donacija Kabineta biti iskorišćena na najbolji način, jer Opšta bolnica u Valjevu, van univerzitetskih centara, ima odeljenje vantelesne oplodnje koje uspešno radi.

Foto: Željko Bošković

Njihovi rezultati su pandan rezultatima ozbiljnih klinika, kao što je klinika u Narodnom frontu i Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj. Ne treba naglašavati značaj podrške populacionoj politici, jer statistički podaci nam ne idu u korist. Valjevo je po broju umrlih i rođenih beba ispod republičkog proseka, koje je ministarka iznela. Kao grad i gradska vlada koja je već tri godine ovde, preduzeli smo one mere koje su bile u našoj moći. A to je podrška i potpora primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gde smo izdvojili značajna sredstva. Grad izdvaja sredstva za Odsek vantelesne oplodnje Opšte bolnice u Valjevu i pružio je podršku projektu „Rodi s na lepom mestu“ koji je izazvao veliku pažnju sugrađana i naišao na dobar odziv kada su donacije i ulaganja u takav projekat u pitanju. I ja se zahvaljujem dr Dimitrijeviću, načelniku ginekologije i direktoru Bolnice dr Đuriću koji su imali sluha za ovakav jedan projekat – rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

Opredelili smo se da savetodavni rad na planu reporduktivnog zdravlja bude prioritet s jedne strane, a sa druge strane činjenica je da imamo izvanredan centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju, koji beleži sjajan rezultat. Već imamo 360 novorođenih beba koje su na ovaj način došle na svet i usrećile duplo veći broj roditelja, koji na drugi način nisu mogli postati roditelji. Ono što se događa u Valjevu, na najlepši mogući način se širi kroz čitavu našu zemlju. To je momenat koji smo ocenili kao bitan i moramo ga podržavati ubuduće. Inkubator koji smo obezbedili našim sredstvima, ove godine, sigurno će još više unaprediti sam postupak biomedicinski potpomognute oplodnje u Valjevu – rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Foto: Željko Bošković

Ministarka je rekla da su statistički podaci za Valjevo su nešto lošiji od republičkog proseka, jer se na hiljadu stanovnika rodi osam beba, umre skoro 16 ljudi, a migracioni saldo je negativan -240.

Stvaranjem boljih uslova za život, a nikako se ne smemo predati, moramo uz ovo što smo uradili za dve godine, u narednom periodu uključiti i privredne subjekte i raditi na usklađivanju rada i roditeljstva, na snižavanju psihološke cene roditeljstva, moramo ići na servisne aktivnosti koje su jako važne za zaposlene roditelje. Ne možete samo dati sredstva, već morate imati filigranski pristup prioritetu u odabiru ciljeva u šta će sredstva ići i distribucija tih sredstava treba da bude u čitavoj Srbiji, onakava kakva je u Valjevu. Razgovarali smo da su projekti kojima aplikuje Valjevo, zaista izvanredni i zbog toga koristim ovu priliku da se zahvalim na ponudama, jer su one kreativne i za nas koji smo predlagači i donosioci odluka na nivou države- rekla je, između ostalog, ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Foto: Željko Bošković

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *