Osam filmova na programu PRVE NOĆI SRPSKOG FILMA

U okviru nove jednodnevne manifestacije koja će se na inicijativu Filmskog centra Srbije, a u partnerstvu sa više od četrdeset lokalnih bioskopa održati 5. juna u 32 grada u Srbiji, na programu će biti četiri dugometražna igrana filma i isto toliko kratkih filmova.

U toku jedne večeri, u više od četrdeset bioskopa, biće prikazani najgledaniji domaći filmovi: Južni vetar reditelja Miloša Avramovića,  Taksi bluz Miroslava Stamatova, Kralj Petar I Petra Ristovskog i dečiji film Zlogonje Raška Miljkovića.

Film Južni vetar govori o životu Petra Maraša, pripadniku beogradske automobilske mafije, koji napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni „Car“, dobro „radi“. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.

Film: JUŽNI VETAR

Taksi bluz je romantična komedija a istovremeno i uzbudljivi road movie. Glavni junak ove priče je Marko (42), simpatični propali dramaturg koji godinama radi kao taksista i čije avanture pratimo tokom jedne urnebesne noći. Naizgled jedan normalan dan na poslu će se pretvoriti u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem.

Film Kralj Petar I vodi nas u vreme kada se Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Film Zlogonje je priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu.

Takođe, u okviru manifestacije, biće prikazana i četiri kratkometražna filma, podržana sredstvima Filmskog centra Srbije, i to: igrani film „Mališan“ Danila Bećkovića, animirani film „Eho“ Koste Rakićevića i Boriše Simovića, dokumentarni „Isti“ Dejana Petrovića, i kratki studentski film „Šafarikova 19“, Lane Pavkov.

Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg, društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Film: ISTI

Šafarikova 19 je drama apsurda u kojoj Vanja (Jasna Đuričić) organizuje neobičnu večeru. Kroz niz neočekivanih događaja, saznaje da živi u dubokom poricanju.

U kratkometražnom animiranom filmu Eho, petogodišnji dečak provodi dan sa ocem, kojeg tek povremeno viđa, u prirodi uz igru dozivanja Eha. Nakon velikog emotivnog naboja koje igra i prisustvo oca u njemu stvaraju, on se vraća majci u kuću, gde za takve izlive “iracionalnog” odnosa prema svetu nema nimalo mesta.

U filmu Mališan, mobilni telefon je najbolji prijatelj tinejdžera koji je otišao na izlet sa roditeljima i malom sestrom. Kada krene smak sveta izazvan zombi virusom, prijateljstvo će se naći na ispitu.

Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

Cena pojedinačne ulaznice za filmove u toku „Noći sprskog filma“ je 100 RSD.

Manifestacija „Noć srpskog filma“ biće održana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Lazarevcu, Zrenjaninu, Futogu, Obrenovcu, Subotici, Trsteniku, Gračanici, Paliću, Čačku, Loznici, Gornjem Milanovcu, Požarevcu, Negotinu, Aranđelovcu, Ivanjici, Kragujevcu, Smederevu, Šapcu, Kruševcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Leskovcu, Rumi, Jagodini, Vrbasu, Mionici, Pirotu i Arilju. Organizator manifestacije je Filmski centar Srbije, u partnerstvu sa bioskopima širom zemlje.

Sreda, 5. jun, Kulturni centar Mionica

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *