„KREĆI SE“ – završna manifestacija projekta „City Walk”

U subotu 25. maja od 11 do 15 časova, na platou Centra za kulturu, Grad Valjevo organizuje manifestaciju „Kreći se“, kao završni događaj projekta „City Walk“. Svečano otvaranje je u 12 časova, posle čega će početi i glavne programske aktivnosti i trajati do 14.30. Manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a učesnicima će se obratiti i koordinator projekta Nenad Branković i promoter događaja rvač Marko Jovanović.

Sportska udruženja i klubovi organizovaće zanimljive demonstracije biciklizma (spora trka i vožnja na valjcima), rvanja i karatea, Igre bez granica za decu, šetnju do parka Pećina i natrag, „Cangoo“ fitnes, speleolozi će se penjati uz užad… U „zdravstvenom kutku“ građani će moći da provere pritisak, težine, visine, itd. Učesnici će formirati velike figure pešaka i bicikla koje će biti fotografisane iz drona i poslate iz Valjeva u svet! Grad Valjevo poziva građane da se pridruže aktivnostima i oprobaju u pojedinim veštinama.

U programu učestvuju: Karate klub „014“ Valjevo, Rvački klub „Mladost“ Valjevo, Biciklistički klub „Boba“ Valjevo, SU „Varatonac“ Valjevo, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ Valjevo, Cangoo klub Valjevo, Planinarski klub „Povlen“ i PSD „Magleš“. U zdravstvenom kutku će biti Služba patronaže „Doma zdravlja“ Valjevo, Crveni krst „Valjevo“, Medicinska škola „Dr Miša Pantić“ Valjevo i drugi.

Projekat je posvećen promociji urbane mobilnosti, poput pešačenja, vožnje bicikla, vežbanja, zdravih stilova života, kao i smanjenju emisije izduvnih gasova vozila.

Grad Valjevo je jedan od 17 partnera iz devet zemalja koji su uključeni u projekat „City Walk–Gradovi za pešake“, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom. Projekta takođe promoviše zdrave stilove života.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *