Završeni Dani sremuša 2019. godine

Dani sremuša 2019. godine završeni su u nedelju 12. maja u prostoru OŠ u Donjem Taoru.

Dani promocije bili su u petak 3. maja 2019. godine u restoranu Zlatibor u Valjevu u saradnji sa Ekonomskom školom iz Valjeva.

U četvratak, 9. maja 2019. godine uz podršku hotela “Mažestik” u Beogradu je organizovana promocija kako manifestacije, tako i knjige Zorana Mujbegovića: “Sava Savanović. Priče o sremušu. Zapisi iz skrivene sobe”.

Foto: Dušan Jovanović

U okviru programa “Predavanja i razgovor”, meštanima podpovlenskih sela predstavila se Poljoprivredna škola iz Valjeva kao i prof Đorđe Moravčević, Poljoprivredni fakultet u Beogradu o organskoj proizvodnju u ovim krajevima i Dragoja Radanović, direktor Instituta za proučavanje lekovitog bilja “ Dr Josif Pančić” o gajenju lekovitog bilja. Ivana Petrović, biolog iz organizacije Okvir života promovisala je formiranje Banke gena i Dejan Zagorac iz Centra za promociju kulture iz Beograda o gastro ponudi kao delu turističke ponude Valjevskih planina.

Redovan prateći program Dana srmeuša je i konkurs za najbolji crtež osnovaca valjevskih škola i škola koje gravitiraju valjevskim planinama na temu: sremuš, Taorska vrela, valjevske planine.

Foto: Dušan Jovanović

Žiri u sastavu Miodrag Antonić, Miodrag Pešić i Dušan Jovanović je od 65 pristigli radova ocenio da je u kategoriji od 1- 4 razreda prvo mesto osvojila Jovana Sretenijević, drugi razred, OŠ “Miloš Marković”, Donji Taor. Drugo mesto Miloš Jovanoić, treći razred, iz iste škole i treće Ana Kristivojević, OŠ “Dragoljub Ilić”, Dračić.

U kategoriji od 5-8 razreda učenici OŠ “Sestre Ilić” su uzeli sve nagrade: prvu Kosta Lukić (šesti razred), drugu Anđela Pavić (peti), treću Bojan Savčić (peti).

Foto: Dušan Jovanović

Završni dan manifestacije bio je posvećen takmičenju u spremanju jela u kojem je jedan od obaveznih sastojaka sremuš. Od 12 ekipa koji su se od ranih jutarnjih časova borili sa ispunjavanjem vremenskog roka za izlazak pre žiri kojim je predsedvala katarina Samardžić, iz produkcije TV kuhinja, pobedila je ekipa Vredne učiteljice iz OŠ “Ilija Birčanin” iz Stava. druga je bila ekipa Lelić a treća ekipa Magleš. Nagrade su darovali Europrom za prvu 30.000 dinara. Trgovina Čavra je darovala sistem za navodnjavanje u vrednosti od 20.000 dinara a firma Elbi je darovala treću nagradu u iznosu od 10.000 dinara.

U programu tradicije kulturni program su izvele pevačke gruše Veselice, KUD Krušik iz Valjeva, Alka iz Delića, Kosjerić i Treće doba iz Požege.

Po lepom vremenu nekoliko stotina posetilaca imalo je priliku i da obiđu i biser ovog kraja Taorska vrela.

Pokrovitelj manifestacije bio je grad Valjevo, kao i darodavci Publik, Pica hit Beograd, As media, Bosis, mlekara Kačarević, Vidan Jovanović, Aco Čamo, pekara Mladenović, vinarija Jelić, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, Senzor, SZR Siga Jovanović, Valjevoprint, Ekonomska škola Valjevo, Poljoprivredna škola Valjevo, hotel Mažestik, Aseko, Merkator S, Bosis.

Foto: Dušan Jovanović

Organizatori Dana sremuša 2019. su: Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela, Donji Taor, Turistička organizacija Valjevo, Društvo istraživača „V.M.Manda“ i Klub Ars Nova.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *