Svečano obeležen Dan sestrinstva u Domu zdravlja

Prigodnim programom i uručenjem nagrada medicinskim sestrama i tehničarima koji su se u proteklih godinu dana istakli u radu, u Domu zdravlja Valjevo tradicionalno je obeležen Međunarodni dan sestrinstva. U celom svetu se ovaj praznik obeležava 12. maja, u znak sećanja na Engleskinju Florens Najtingejl, začetnicu modernog sestrinstva. Gostima i kolektivu obratili su se direktor dr Branka Antić i glavna sestra Gordana Simić. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Etno sekcija Muzičke škole „Živorad Grbić“, omladinski ansambl KUD „Đerdan“, recitatori Valjevske gimnazije, učenice Medicinske škole i studentkinja odseka Sestrinstvo Fakulteta za zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Valjevo.

Direktor Branka Antić istakla je da funkcionisanje timova lekar-sestra predstavlja važnu kariku zdravstvenog sistema, a da su su medicinske sestre i tehničari njegov značajan i nezamenljiv deo. Zahvalila se osnivaču, lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom dr Slobodanom Gvozdenovićem, na velikim ulaganjima u Dom zdravlja Valjevo. Glavna sestra Gordana Simić rekla je da svečanost povodom Dana sestrinstva upućuje medicinske sestre na zajedništvo i solidarnost, ali i podseća na važnost i humanost njihovog poziva:

– Naša profesija je teška i zahtevna, stresna i odgovorna i ona u kontinuitetu zahteva unapređenje znanja i veština, kao i dobru komunikaciju. Od rada sestara u velikoj meri zavisi i uspeh u lečenju pacijenata, pa sestre moraju redovno da prate razvoj medicinske nauke i svakodnevno unapređuju svoj rad. Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svest o odgovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život, osnovni su zahtevi ovog zanimanja. Vi predstavljate onaj tihi, a opet vidljivi deo zdravstvenog sistema i definitivno ste sinonim za humanost, požrtvovanost i nesebičnost. Činite kadrovsku većinu i pokretačku snagu svake zdravstvene ustanove – zato ostanite ljubazne, nasmejane, profesionalne i pozitivne.

Na predlog glavnih sestara službi, ove godine su povodom Dana sestrinstva nagrađeni:

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih: Opšta medicina – Branka Madžarević, Medicina rada – Gorica Vujović

Služba za zdravstvenu zaštitu dece:
Dečji dispanzer – Vesna Ostojić, Školski dispanzer – Snežana Grbić

Služba za hitnu medicinsku pomoć: Snežana Živanović
Služba za kućno lečenje i negu: Nataša Aleksić
Služba polivalentne patronaže: Darko Lazarević
Služba za zdravstvenu zaštitu žena: Petrija Mićić
Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu: Divna Todorić

Specijalno priznanje – Slavica Filipović (Edukativni centar i Služba polivalentne patronaže), za razvoj sestrinske prakse i doprinos edukaciji zdravstvenih radnika.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Florens je sredinom 19. veka predvodila grupu od 38 medicinskih sestara koje su se brinule o ranjenicima u Turskoj. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Kada se 1856. godine vratila u Englesku već je bila nacionalna heroina. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

Etno sekcija Muzicke skole

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *