Grad Valjevo i Opština Ub uspostavile su partnerstvo u cilju sprovođenja projekta “Prilagođavanje javne svojine potrebama socio-ekonomskog razvoja ” u okviru Programa Exchange 5

U Republici Srbiji trenutno je u toku realizacija grant šeme Programa Exchange 5. Program Exchange 5 je namenjen gradovima i opštinama u Srbiji, kao podrška za efikasno upravljanje imovinom, podrška u strateškom planiranju i programskom budžetiranju. Glavni modaliteti podrške su dodeljivanje sredstava gradovima i opštinama putem grant šeme i tehnička pomoć.

Program finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, a sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU u Ministarstvu finansija (MFIN), dok je SKGO implementacioni partner.

U okviru Programa sprovodi 18 projekata ukupne vrednosti 3,5 miliona evra koji će u 48 lokalnih samouprava unaprediti proces upravljanja javnom imovinom.

Gradska uprava Valjevo i Opština Ub uspostavile su partnerstvo u cilju sprovođenja projekta “Prilagođavanje javne svojine potrebama socio-ekonomskog razvoja ” u okviru Programa Exchange 5.

Opšti cilj ovog projekta je da doprinese lokalnom socio-ekonomskom razvoju kroz uspostavljanje efikasnih sistema upravljanja javnom svojinom u gradu Valjevu i Opštini Ub.

Ovaj cilj će se postići kroz razvoj opštinskih struktura za efikasno i efektivno upravljanje javnom svojinom u Valjevu i Ubu, usklađivanje sistema za prikupljanje podataka i upravljanje svojinom sa zakonskim aktima, IT rešenja, procenu javne svojine i promociju lokacija javne svojine sa najvećim potencijalom investiranja u Valjevu i Ubu kroz studiju izvodljivosti za sanaciju zemljišta i investicioni katalog.

Nakon završetka projekta, biće unapređen sistem upravljanja javnom imovinom u GU Valjevo i Opštini Ub u skladu sa važećim propisima a investitori i poslovna zajednica u Valjevu i Ubu će biti upoznati sa mogućnostima ulaganja u javnu svojinu.

Ciljne grupe u projektu su: zaposleni u opštinskim vlastima iz Valjeva i Uba, institucije vezane za upravljanje imovinom i investitore i poslovnu zajednicu u Valjevu i Ubu. Krajnji korisnici su građani Valjeva i Uba.

Projekat se realizuje u periodu od 21.12.2018. do 20.06.2020. godine. Vrednost projekta je 171.816,55 evra, od čega Evropska unija finansira 86%, a GU Valjevo i Opštine Ub doprinose sa 14% vrednosti projekta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *