Dom zdravlja u Valjevu bogatiji za novi sanitet i vozila

U valjevski Dom zdravlja stigla su tri nova vozila- kompletno opremljen sanitet, terensko i putničko vozilo, čime je nastavljeno obnavljanje voznog parka ove valjevske zdravstvene ustanove. Za nepune tri godine ove gradske vlati, uloženo je oko 150 miliona dinara, nabavljena su četiri kompletno opremljena saniteta i 10 putničkih vozila, intenzivno se radi na rekonstrukciji i opremanju ove važne zdravstvene ustanove u Valjevu. Bolji izgled i uslovi rada i boravka pacijenata u Domu zdravlja su vidljivi i merljivi, što je prepoznala i Komisija za akreditaciju, koja je ovu ustanovu ocenila najboljim ocenama.

Direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić je danas gradonačelniku Valjeva dr Slobodanu Gvozdenoviću pokazala tri nova vozila koja su upravo stigla, sanitet marke Reno, terensko vozilo Dačija Daster i putničko vozilo Dačija. Vrednost ovih vozila je osam miliona dinara, što je izuzetno povoljno, imajući u vidu da su vozila kompletno opremljena, rekla je direktorka Doma zdravlja.

Zdravstvena zaštita i bezbednost oko 100.000 stanovnika koji žive na teritoriji valjevskog kraja, značajno je unapređena nabavkom kvalitetnih i opremljenih vozila, čija važnost je nemerljiva u situacijama kada je život u pitanju. Aspirator, defibrilator, kiseonik, trauma set, set za intubaciju, radio stanica, kompletna su oprema novog saniteta, a terensko i putničko vozilo će olakšati i ubrzati prevoz brojnih pacijenata koje treba dovesti iz nepristupačnih područja na dijalizu ili na preglede u beogradske zdravstvene ustanove.

Grad Valjevo i Hitna služba Doma zdravlja Valjevo su od 20. juna 2016. godine, od početka mandata gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, bogatiji za četiri nova saniteta i 10 putničkih vozila. Imajući u vidu da je dosadašnji vozni park Doma zdravlja bio veoma star i da je poslednji sanitet bez opreme, nabavljen 2012. godine, kupovina vozila je bila neophodna, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, obilazeći danas ovu ustanovu.

„Neću da podvlačim značaj kvalitetnih saniteta i vozila koja su potrebna za Dom zdravlja. Toga smo svedoci samo onda kada smo, na žalost, korisnici takvih usluga. Sam transport za Beograd ume da bude traumatičan, ako nemate kvalitetno vozilo i kvalitetnu opremu u njemu. I iduće godine će nam trebati još novih vozila i saniteta, kako mi je rekla direktorka Doma zdravlja, pre nego što dođe do spajanja Doma zdravlja i Opšte bolnice u Zdravstveni centar. U svakom slučaju, Grad izuzetno vodi računa o primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da je oko 150 miliona uloženo za ove tri godine u primarnu zdravstvenu zaštitu i Dom zdravlja je doveden na jedan nivo da je najbolji u Srbiji.

„Sama Komisija za akreditaciju je to potvrdila svojim ocenama. Značajno je i to što su angažovani i mnogi lekari specijalisti, koji ovde rade i na taj način smo rasteretili specijalističke ambulante u Bolnici, koje i treba da budu rasterećene. Bolnica podrazumeva sekundarni nivo zdravstvene zaštite i sama dostupnost specijalističkih pregleda je mnogo bolja, sada kada kolege iz Bolnice, od kojih su neki u penziji, ali imaju važeće licence i eminentni su stručnjaci u ovom gradu, daju svoj doprinos politici koju Grad želi i hoće da sprovodi, a to je dostupnost primarne zdravstvene zaštite, kao vida preventivnog delovanja na sve bolesti koje nas snalaze. Svaki dinar na preventivi, znači pet dinara na kurativi i jasna je politika i mene kao gradočelnika i doktora specijaliste, da se svi vidovi primarne zdravstvene zaštite dignu na što viši nivo, kako bi naši građani imali kompletnu uslugu“, zaključio je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić je rekla da novac koji se opredeljuje iz budžeta grada Valjeva i koji je za vreme mandata ove gradske vlasti višestruko veći, valjevska zdravstvena ustanova racionalno i domaćinski troši, na dobrobit svih građana Valjeva.

„Nabavljeni saniteti su sa kompletnom opremom, tako da je ovo naša moderna, putujuća ambulanta, kako kaže načelnica Hitne službe. Pored toga što smo nabavili sanitete i putničke automobile, moram da naglasim da su opredeljena sredstva i za njihovo održavanje. Mi godišnje pređemo 700.000 kilometara i veoma je važno održavati te automobile. Izdvaja se veliki novac iz budžeta grada da bi mi mogli nesmetano da radimo! Od 2016. godine počinje buđenje Doma zdravlja Valjevo i napokon smo stali na svoje noge. Grad mnogo ulaže u nas, samo ove godine smo dobili 65 miliona! Grad Valjevo je pre ove gradske vlasti izdvajao od šest do osam miliona dinara za Dom zdravlja! Sada su ovo velika sredstva koja ulažemo u primarnu zdravstvenu zaštitu. Ono što je nabitnije da narod sačuva zdravlje, a ne da dođe do bolesti i lečenja. Našli smo zajednički jezik sa Gradom i nama ovo mnogo znači“, zadovoljna je dr Antić saradnjom i razumevanjem na koje nailazi u saradnji sa Gradom.

Direktorka Doma zdravlja je istakla da je podjednako važno ne samo nabaviti vozila, već i opredeliti novac za njihovo održavanje: „Sanitet je vozilo koje se brzo rashoduje, jer se puno i koristi. Sanitet služi za prevoz nepokretnih osoba, hitnih slučajeva, ali i za nepokretne pacijente kojima je potrebno kućno vađenje krvi. Mi nemamo službu za kućno vađenje krvi, jer ta služba pripada Bolnici i ne možemo mi da je oformimo. Takve pacijente dovedemo do Doma zdravlja, izađe naš laborant i izvadi krv pacijentu, koga vratimo kući nakon toga. Ostali automobili služe za prevoz pacijenata na dijalizu. Imamo veliki broj pacijenata na dijalizi, od skoro imamo i pacijenta na Divčibarama, koga redovno dovozimo na dijalizu“, zaključila je dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo koliko je važno za sve građane Valjeva da grad poseduje kvalitetna i bezbedna vozila.

MA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *