Istraživačka stanica “Petnica” dobila je danas spektrometar

Istraživačka stanica “Petnica” dobila je danas spektrometar, uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika istraživačkog centra.

Reč  je o uređaju vrednom 3,2 miliona dinara i donacija je u okviru projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, u realizaciji Koalicije  za dobročinstvo, Srpski filantropski forum i Savet za filantropiju, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Branabić.

Reč  je o uređaju vrednom 3,2 miliona dinara, a predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić je istakla da je obrazovanje jedan od najvažnija tri prioriteta Vlade Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić  se zahvalila se svim predstavnicima kompanija koje su prepoznale ulaganje u nauku i obrazovanje , svim organizacijama civilnog društva i svim pojedincima građanima Republike Srbije koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za inovativni uređaj koji će polaznicima Petnice omogućiti da naukom dalje osvajaju svet , oni su svakako najbolji ambasadori koje Republika Srbija ima, rekla je Brnabić.

Obrazovanje je jedan od  najvažnija tri prioriteta Vlade Republike Srbije koju vodim. Mislim da je ulaganje u obrazovanje u modernu tehnologiju, a posebno ulaganje u mlade inovatore najvažnije u Republici Srbiji zato što ste upravo ti koji ćete biti nosioci ekonomskog, društvenog, političkog napretka i razvoja Srbije u budućnosti. Sa ponosom mogu da najavim da će savet za filantropiju i ove godine podržati Nacionalni dan davanja i da će i ove godine ponovo u fokusu biti upravo obrazovanje. Naš cilj da sve buduće Tesle i Pupine negujemo od malena i omogućavamo im da rastu i razvijaju svoje potencijale upravo ovde u Srbiji, Petnici, u Naučno tehnološkom parku Beograd , Naučno tehnološkim parkovima u Novom Sadu i  Nišu koji su trenutno u izgradnji ali i mnogim drugim institutima, fakultetima ,Startup centrima, u kojima ćemo mi kao Vlada Republike Srbije uložiti 100 miliona evra u narednih nekoliko godina jer samo tako možemo od Srbije napraviti zemlju nade i zemlju inovacija, zemlju koja će moći da iskoristi sve  svoje potencijle, a verujem da ih ima jako mnogo”, naglasila je Ana Brnabić.

Ona je dodala da će Srbija od sutra i zvanično postati 23. zemlja punopravna članica prestižne Međunarodne naučne institucije CERN, najveće naučne laboratorije na svetu. Nisu čak ni sve zemlje EU članice CERN-a , ali Srbija jeste i to ukazuje na sve naše potencijale, pokazuje svu snagu našeg obrazovnog sistema , a pre svega naših srednjih škola i naših Tehničkih fakulteta, istakla je Brnabić.

„Nadam se da ćete vi i svi oni koji budu koristili ovaj uređaj, ovu lekciju iz filantropije upamtiti i da ćete sutra, kao ljudi koji će donositi neke od najavažnijih korporativnih odluka, ali i odluka u okviru naučnih institucija za koje sam sigurna da ćete ih upravo vi donositi, da ćete odlučiti da dalje podržavate filantropiju”, zaključila je Brnabić.

Direktor „Petnice” Vigor Majić je izrazio zadovoljstvo što je  istraživačka stanica dobila spektrometar.

Naveo je da kada je istraživačka stanica počinjala sa radom nisu imali praktično ništa i da su tražili po fabrikama, velikim industrijskim centrima, da im poklone stare stvari koje bi završile na otpadu, a koje su još uvek koliko toliko radile.

„Tako smo počeli da skupljamo opremu koja je bila zastarela i neprecizna, ali je služila kao sjajno učilo mladima u Petnici.  Ovo je sjajna humanitarna akcija da se podstakne davanje, da se okupe kompanije, fondacije , pojedinci da udružuju  sredstva za neku konkretnu namenu  podstaklo nas je da odemo korak dalje.  Krajem prošle godine smo oživeli  i  pustili u rad fondaciju Petnica namenjenu pre svega bivšim učesnicima . Nama je ideja  da okupimo što više bivših učesnika, obnovimo kontakte sa njima skupimo relativno skromna sredstva i da sa tim sredstvima zamolimo banke, kompanije,fondove da se i oni učlane sa nekim ozbiljnijim sredstvima . Petnica uz svu blagorodnost i dobru nameru i ne mora da bude samo zavisna, mi treba da stvorimo širok krug pojedinaca i kompanija  koji pomažu ovo što se radi.  Nama je želja da uz  podršku Vlade Srbije  iskustva naša prenesemo na škole i fakultete, istakao je Majić.

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Majkl de la Rosa je rekao da u SAD, kao i u Srbiji, postoji duga tradicija podrške filantropiji.

„I mi u SAD-u i vi u Srbiji smo imali korist od međusobne podrške razvoju nauke i obrazovanja”, rekao je on i izrazio nadu da će se nastaviti ulaganja u te oblasti .

Ovaj događaj je organizovan u okviru Projekta za unapređenje davanja koji podržava Savet za filantropiju, kojim predsedava premijerka Brnabić, Srpski filantropski forum, Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, i Američka agencija za međunarodni razvoj.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *