U okviru akcije “Ozeleni Valjevo – ulepšaj život” zasađeno 37 sadnica katalpe

U okviru volonterske akcije “Ozeleni Valjevo – ulepšaj život” danas je u Valjevu zasađeno 37 sadnica drveta katalpe. Akciju čiji je organizator bila kompanija Bosis iz Valjeva je pored Udruženja akcijaša i volontera Valjeva podržao i Grad Valjevo. Akcija je danas sprovedena na dve lokacije u gradu, a cilj je bio podizanje svesti građana o važnosti zaštite životne sredine i promocija zelenih površina. Ovoj ekološkoj akciji prisustvovali su predstavnici kompanije Bosis, gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, stručne službe JKP “Vidrak”, Patronažna služba Doma zdravlja Valjevo, brojni volonteri, akcijaši, ali i veliki broj đaka osnovaca.

ozeleni valjevo ulepsaj zivot 1
Učesnici volonterske akcije Foto: Željko Bošković

Program akcije “Ozeleni Valjevo – ulepšaj život” započeo je okupljanjem učesnika na dvema lokacijama – u parku “VIde Jocić” na Jadru i u dvorištu Osnovne škole Desanka Maksimović u Novom Naselju. Sadnice su zasađene uz stručnu pomoć lica iz JKP “Vidrak” koji su učesnicima, uz brojne savete, pokazali na koji način se vrši sadnja.

dr slobodan gvozdenovic
Gradonačelnik Valjeva dr SLobodan Gvozdenović Foto: Željko Bošković

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je ocenio da je današnja akcija, iako neće rešiti sve ekološke probleme, veoma značajna zbog toga što doprinosi očuvanju parkova, naročito parka Pećine koji predstavlja pluća grada. On podseća da se volonterskim radom i vraćanjem navika koje su postojale u bivšoj Jugoslaviji može uticatati na shvatanje značaja ovakvih akcija i ističe da će one od Grada Valjeva i njega kao gradonačelnika uvek imati punu podršku. Gradonačelnik se zahvalio kompaniji Bosis i Udruđenju akcijaša i volontera Valjeva na organizovanju ovakve akcije i pohvalio gradske službe – JKP “Vidrak” i Patronažnu službu valjevskog Doma zdravlja. On je obećao da će Grad obezbediti prostor za sve članove Udruženja akcijaša i volontera Valjeva kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoje aktivnosti i izrazio nadu da će ovakvih akcija i sličnih manifestacija biti još više u narednom periodu.

ozeleni valjevo ulepsaj zivot 2
Učesnici volonterske akcije tokom sadnje katalpe Foto: Željko Bošković
ozeleni valjevo ulepsaj zivot 3
Učesnici volonterske akcije Foto: Željko Bošković

Predstavnik kompanije Bosis Milun Trifunović rekao je da je glavni cilj današnje akcije podizanje svesti kod stanovništva o tome da je čistija životna sredina na dobrobit svima, te da se mora voditi računa i o generacijama koje će na ovoj planeti živeti i posle nas.

“Ideja ovoga, pored svega, bila je da obeležimo i 21. mart koji je od strane Ujedinjenih nacija proglašen za Svetski dan šuma. Pošto smo mi veliki proizvođači ambalaže pa koristimo karton, a osnovna sirovina za proizvodnju kartona je drvo, ovime smo želeli da vratimo prirodi ono što smo oduzeli, a uz to i da ulepšamo grad, da učestvujemo i napravimo neki naš doprinos u poboljšanju i zaštiti životne sredine, obnovi obnovljivih i neobnovljivih resursa”, rekao je Trifunović i istakao da današnja akcija može doprineti i pomoći da se volonterstvo i akcije koje će ubuduće pomagati lokalnu zajednicu još više promovišu.

On je rekao da je danas zasađeno tačno 37 sadnica zbog toga što će kopmanija Bosis, koja je pokrovitelj ove akcije, 2. juna ove godine obeležiti 37 godina svog postojanja i rada.

“Od tih 37 sadnica, sedam sadnica je posađeno u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Novom Naselju uz učešće dece iz te Osnovne škole, a 30 sadnica katalpe je zasađeno ovde u parku “Vide Jocić” uz učešće akcijaša, volontera i ovde su nam se priključila deca iz Šeste osnovne škole, uz pomoć i podršku JKP Vidrak”, rekao je Trifunović i dodao da je u današnjoj akciji učestvovalo 110 učesnika, od kojih je najmlađi imao svega četiri godine.

ozeleni valjevo ulepsaj zivot 5
Učesnici volonterske akcije Foto: Željko Bošković

Direktor kompanije Bosis, Bogoljub Pantelić zahvalio se Gradu Valjevu i svim ostalim učesnicima na podršci i učešću u ovoj akciji.

“Ovakvim i sličnim akcijama težimo da podstaknemo lokalnu zajednicu da shvati bitnost očuvanja i unapređenja životne sredine. Svi moramo ličnim primerom da učestvujemo u stvaranju bolje i zdravije sredine za život, ne samo jednokratno već dugoročno, a Bosis je već krenuo”, rekao je Pantelić i dodao da ovom akcijom želi da podstakne i druge kompanije u lokalnoj zajednici da se priključe u organizaciji sličnih aktivnosti, kao što su uređenja parkova, čišćenja, prikupljanje plastične ambalaže, ekološke i druge društveno odgovorne akcije.

ozeleni valjevo ulepsaj zivot 6
Učesnici volonterske akcije Foto: Željko Bošković
ozeleni valjevo ulepsaj zivot 7
Učesnici volonterske akcije Foto: Željko Bošković

Inače, pored sadnje dekorativnih lišćara, u okviru današnje akcije organizovano je i čišćenje ovih lokacija, koje su vraćanjem na zelenu mapu Valjeva pokazale kako doprinos pojedinaca može unaprediti celokupnu sliku grada.

Akcija je završena dodelom zahvalnica učesnicima akcije.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

  1. Bojana
    March 23, 2019 - 4:46 pm

    Bravo za Valjevo konacno da se neko setio da uradi nesto lepo.

    Reply
  2. Nada
    March 23, 2019 - 8:23 pm

    Hvala sto se konacno neko setio da uradi jesto za ovaj lepi a tuzni grad. Mnogo sam srecna kad vidim mlade u valjevu

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *