Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao tribini „Jake žene za jaku Srbiju“

Juče  je u velikoj dvorani Sava centra ,Srpska napredna stranka održala tribinu pod nazivom “Jake žene za jaku Srbiju”.

Srpska napredna stranka je svojim primerom pokazala  koliko je važno da se žene uključe u sve društvene tokove i zašto danas više nego ikada ranije imamo više žena na odgovornim pozicijama u Srbiji. Iskustvo je pokazalo da žene mnogo bolje  razumeju važnost, ozbiljnosti  pristupa i odgovornost u društvu.

O motivima da pruži podršku odgovornoj politici Srpske napredne stranke i  predsedniku Vučiću govorila je direktorka  Istorijskog muzeja Srbije  Dušica Bojić.

Ona je istakla da od 9 nacionalnih muzeja u Srbiji 6 već vode žene, uglavnom stranački neopredeljene, pokazuje koliki značaj vlada i predsednik Aleksandar Vučić pridaju učešću žena u javnom životu.

„Ako Srbija ima prirodne lepote najveća prirodna lepota se nalazi u ovoj sali i u Srbiji, a to jesu žene koje su prvo ćerke, zatim sestre, potom supruge i majke. Žene koje uzdižu ovu Srbiju, žene koje daju nadu, žene koje rađaju potomstvo, žene koje krče put,  ali sve mi koje se nalazimo na određenim pozicijama u ovoj državi ne bismo bile toliko snažne i toliko jake, ne bismo imale takav vetar u leđa da nemamo tako snažnog lidera koji stoji ispred ove države, rekla je Dušica Bojić.

Koordinatorka sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević  ističe da dolaskom Srpske napredne  stranke nasilje nad ženama prestaje da bude tabu tema i da svi zajedno radimo na tome da se nasilje iskoreni.

„U Srbiji u ovoj godini  je 31 žena bila žrtva  u porodičnom nasilju, od toga samo su tri žrtve nasilja se obraćale institucijama za pomoć. Žrtve i okolina uglavnom ne prepoznaju nasilje ili ne žele da ga prepoznaju. Sve dok imamo i jednu jedinu žrtvu nasilja u porodici, dok imamo situaciju da su poremećeni porodični odnosi u toj meri mi ne možemo biti zadovoljni. Kada je nasilje u pitanju ne postoji ni jedna osoba koja može sama nešto da uradi ,moramo da znamo da je odgovornost na svima nama, ne možemo ćutati o nasilju za koje znamo da postoji. Samo zajednički možemo pomoći  onima kojima je pomoć  potrebna“, naglasila je Vesna Stanojević.

Predsednica  Unije žena SNS na Kosovu i Metohiji Vinka Radosavljević  govorila je o trenutnoj situaciji na KIM. „Moje današnje obračanje neće biti na temu borbe žena za ravnopravnost na Kosovu i Metohiji  odakle dolazim, jednakost već postoji  ali jednakost u mukama i patnji. O tome ću vam danas govoriti ,a moja glavna parola biće neravnopravnost i  nesolidarnost.  Kod Srba je uvek postojala jednakost patnji  jer strahote koje su nam se događale nisu bile diskriminatorne, podjednako su pogađale sve polove.

Svesni toga i danas  na Kosovu i Metohiji  getoizacija ugnjetavanja, izgladnjivanja  vodimo zajedno i žene i muškarci i stari i mladi. Nas 2500 srpskih žena sa Kosova i Metohije okupilo se nedavno da digne glas protiv zuluma i nepravde i to nigde van Srbije nije bila vest.Vest je u Evropi kada žene protestuju zbog krznenih kaputa, kratkog porodiljskog odsustva ili nejednakih prava u napredovanju na poslu ali kada žene stanu u odbranu prava na goli život i postojanje to njima nije vest  . Mi smo žene koje smo se ravnopravno borile kroz istoriju sa našom braćom i očevima, to je srpski feminizam takva nam je priroda, odlučne smo i borbene ali na to nas je pre svega nužda naterala. Očekujem da žene iz centralne Srbije budu lideri u solidarnosti sa ženama na Kosovu i Metohiji. Mi u ovome trenutku ne znamo kada će se završiti ova poslednja kriza, a imali smo ih mnogo do sada međutim ako Priština nastavi da istrajava u suludoj politici trgovinske blokade za proizvode iz centralne Srbije biće nam potrebna sva pomoć pre svega u hrani lekovima i ostalim osnovnim životnim potrebštinama .Radosna sam što su se žene sa Vračara organizovale i pošle u karavan solidarnosti  Srbima na Kosovu  i Metohiji  i pored toga što su bile sprečene da pređu administrativnu liniju bilo je veliko ohrabrenje i  u moralno smislu i delotvoran gest podrške. Znam da ćemo ako stvari eskaliraju i naša situacija postane teža moći da potpuno računamo na vas“ , istakla je Vinka Radosavljević  i zahvalila se predsedniku Vučiću na istrajnosti , državničkoj miroljubivoj politici koju vodi, a koja je u velikoj meri doprinela da se Srbi na KIM osećaju bezbednije i sigurnije svakim danom .

Srpska napredna stranka se bori za uređenu Srbiju a žene su te koje su svojim radom i energijom daju snagu da život svih nas učinimo mnogo boljim , naglasila je potpresednica SNS Marija Obradović  i predočila  na koji način se ženska parlamentarna mreža bori protiv nasilja.

Potpredsednica SNS Marija Obradović rekla je da jučerašnja protestna šetnja nije bila građanski, već politički skup i poručila da su Dveri te koje uvode šablon nasilja, a da Dragan Ðilas sve to finansira.

Ono juče nije bio građanski protest, to što vam govore je neodgovorno. Kad lažete svog birača, to je najopasnije, sečete granu na kojoj sedite. To je bio politički protest, nemojte da vas lažu. Ono nisu bili građani Srbije, oni su pokazali šta misle na izborima“, rekla je Obradović na skupu “Jake žene, za jaku Srbiju”.

Prema njenim rečima, žena okupljenih u Sava centru ima duplo više nego što je juče bilo šetača, što je, kaže, pokazatelj koliko su njihove ideje i energija jaki.

“Postoji  jedna mala enklava na teritoriji Srbije koja se zove Kosovo i Metohija i tu žive žene koje se bore za lekove, hleb, knjige, za novine na svom jeziku, kiseonik… Nebo nad KiM, ubeđena sam, vredi jednako kao nebo nad Berlinom, Rimom i Parizom”.

Ovu poruku  je poslala Maja Gojković, članica predsedništva SNS i predsednica Narodne skupštine, “ženama Evrope”, koje se kreću slobodno pomenutim metropolama i kupuju poklone za Božić. Istovremeno je dodala da žene na KiM nisu same, i da će žene iz centralne Srbije marširati sa njima svakog dana za pravdu, ako ih pozovu.

Skupu je prisustvovala premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić čiji je dolazak propraćen ovacijama.

Vučić je zahvalio ženama u Srbiji koje daju podršku SNS i istakao da je utvrđeno, na osnovu istraživanja sa biračkih mesta, da nijedna vlast u regionu i nijedna naša vlast od 90 – tih godina nikada nije imala toliku procentulnu podršku žena i da im je na tome beskrajno zahvalan, znajući koliko je to važno i koliko je rada i truda potrebno da dobijete poverenje dama.

Predsednik Vučić  je istakao da ova stranka ima najveću procentualnu podršku žena od svih partija koje su postojale u Srbiji, ali i regionu.

– U svim istraživanjima kasnije, nijedna vlast u regionu, i nijedna vlast ranije nije imala toliku podršku žena. Beskrajno sam zahvalan znajući koliko je to važno. Žene nisu površne ni lakomislene i one uvek glasaju suštinu, za posvećenost i rad. Žene traže stabilnost, mir i sigurnost. One ne vole razmetljivce već one koji ispunjavaju ono što kažu – rekao je Vučić.

On dodaje da onaj ko udara žene nije muškarac, nego nije ni čovek.

– Pre tog fizičkog nasilja, dolazi ono čak strašnije i bolnije, a to je verbalno nasilje.

On je naveo da u Srbiji na istaknutim funkcijama ima puno žena, takoreći na svim  ključnim funkcijama, osim predsedničke, i da odlično obavljaju svoj posao.

– Ako govorimo o objektivnim rezultatima, svi su dramatično bolji nego pre, iako je jasno da ljudi nisu još zadovoljni – rekao je Vučić, dodavši da rad žena mora da bude poštovan isto kao i rad muškaraca”, rekao je on.

Posebno se zahvalio starijim ženama koje su iznele najteži teret reformi, uvek bile uz državu i dobro razumele ono što smo radili.

– Žene ne možete da prevarite. I kada biraju partnera znaju kako da biraju, i kad pogreše one pre partnera kažu da su pogrešile, i ta otvorenost i hrabrost je doprinela da sprovedemo reforme, da imamo rast od 4,5 odsto, a da javni dug od januara bude 46 odsto BDP – kaže on.

Kako je istakao, žene su uvek i u svemu neuporedivo odanije od muškaraca, i posebno se zahvalio Ani Brnabić.

– Ona nije član naše stranke, ali želim da joj se zahvalim. Zato što postoje mnogi, pa neki i u našoj stranci, koji bi voleli da se dodvoravaju svima drugima a da budu nekako izdvojeni iz stranke, a ona je drugačija, zna da ste vi ti koji ste je podržali, glasali za nju, ukazali joj poverenje i ona na to uzvaraća poštovanjem. Ako izrazi želju da nam se pridruži, biću srećan da vas o tome obavestim – kazao je Vučić.

 

VK

5 Komentara

  1. Princeza
    December 11, 2018 - 10:23 am

    Zene su dale punu podrsku predsedniku Vucicu i tu je jasna razlika izmedju nas i opozicije koja propagira nasilje i silovanje nad zenama.

    Reply
  2. Ana
    December 11, 2018 - 11:12 am

    Zene pokrecu zivotne promene istrajne i ambiciozne ,ostvariju nesto sto nismo mogli ni da predpostavimo , vise i bolje nego u proslosti .Zene vodjene ljubavlju i brigom prema svojim bliznjim i brigom o novom narastaju,idu ka uspehu i napretku ove zemlje,Zahvaljijuci dobroj organizaci redu disciplini mozemo doci do uspeha krajnjeg cilja onoga cemu svi tezimo boljoj naprednoj Srbiji .Evo povoljne sanse svim zenama Srbije da budemo aktivni i da damo sansu za poboljsanje i da zapocnemo neke nove promene, JAKE ZENE ZA JAKU SRBIJU

    Reply
  3. Ana
    December 11, 2018 - 12:12 pm

    Zene pokrecu zivotne promene istrajne i ambiciozne ,ostvariju nesto sto nismo mogli ni da predpostavimo , vise i bolje nego u proslosti .Zene vodjene ljubavlju i brigom prema svojim bliznjim i brigom o novom narastaju,idu ka uspehu i napretku ove zemlje,Zahvaljijuci dobroj organizaci redu disciplini mozemo doci do uspeha krajnjeg cilja onoga cemu svi tezimo boljoj naprednoj Srbiji .Evo povoljne sanse svim zenama Srbije da budemo aktivni i da damo sansu za poboljsanje i da zapocnemo neke nove promene, JAKE ZENE ZA JAKU SRBIJU

    Reply
  4. Mare
    December 11, 2018 - 5:02 pm

    Žene su važan deo društva. Dosta je bilo nasilja i utiškavanja ženskih prava. Ovo je bio prvi skup koji je posvećen ženskom rodu i da se pokaže da čujemo njihov glas i da ih poštujemo kao majke, sestre, supruge…

    Reply
  5. Mare
    December 11, 2018 - 5:44 pm

    Žene u Srbiji zauzimaju odgovorne funkcije na kojima su se dokazale da mogu da se nose sa problemima.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *