Aktivnosti grada Valjeva na projektu City Walk u prethodnom periodu

Izrada Plana Održive urbane mobilnosti grada Valjeva

U okviru projekta „City Walk“ u prethodnih nekoliko meseci, sprovedene su intenzivne aktivnosti na izradi Plana Održive urbane mobilnosti grada Valjeva, koji će definisati ključne pravce razvoja pešačkih zona i pešačkog i biciklističkog saobraćaja, kao i drugih oblika urbane mobilnosti. Cilj plana je da što veći procenat svih putovanja čine održivi vidovi – pešačenje, biciklisti i javni prevoz, a broj saobraćajnih nezgoda da se značajno smanji. Plan je i polazna osnova za konkurisanje za sredstva iz Evropske unije.

Održani su uvodni sastanci sa predstavnicima Gradske uprave. Organizovana je informativna radionica 5. septembra, sa namerom da se javnost detaljnije upozna sa projektom i aktivnostima na izradi plana, metodologiji i načinima planiranja. Na radionici je učestvovalo preko 30 učesnika, predstavnika zainteresovanih strana. Nakon toga, održana je praktična radionica na kojoj se diskutovalo o definisanju vizije i ciljeva urbane mobilnosti grada Valjeva, konceptu „drveta problema“, a predstavljen je i način definisanja opštih i specifičnih problema i uzroka. Radionica za definisanje mera je održana 11. oktobra i okupila je 16 učesnika koji su pokazali visok nivo zaineresovanosti za nastavak angažovanja na izradi plana. Prvo su prezentovani rezultati u vezi sa vizijom i ciljevima razvoja transportnog sistema i unapređenja pešačenja, da bi se nastavilo diskusijom povodom uočenih problema. Nastavak radionice bio je posvećen merama koje dolaze u obzir radi unapređenja svih aspekata mobilnosti u gradu. Učesnicima su ranije dostavljeni rezultati prethodne radionice u formi struktuiranih podataka o glavnim i specifičnim problemima, kao i uzrocima problema. Takođe su definisani i postavljeni ciljevi (opšti i specifični) i mere koje su proizašle iz prikupljenih podataka. Radionica uz šetnju (walkshop) je realizovana 25. oktobra uz učešće 15 stanovnika grada i podrazumevala je zajednički obilazak odabranih ulica u centralnoj zoni Valjeva da bi se sagledali i ocenili različiti aspekti u vezi sa mogućnostima pešačenja. Zajednička procena ključnih uslova pešačenja je sprovedena na delovima ulica: Doktora Pantića, Vlade Danilovića, Karađorđeve i nastavak Vlade Danilovića. Nakon šetnje i prikupljanja podataka, dobijene su informacije od učesnika i sprovedena je diskusija u vezi sa problemima koji su primećeni, kao i u vezi sa generisanjem novih ideja i rešenja.

U toku su završne aktivnosti na izradi Plana održive urbane mobilnosti grada Valjeva, a javna rasprava povodom predloženog nacrta dokumenta će se održati u prvoj sedmici decembra.

btrhdr

Promocija projekta City Walk na konferenciji povodom Evropske nedelje mobilnosti u Pančevu

Na konferenciji u okviru “Evropske nedelje mobilnosti” koja je održana 20. septembra u Pančevu, predstavljen je projekat City Walk , aktivnosti, ciljevi i rezultati. Projekat je predstavio Nenad Branković, koordinator projekta. Na konferenciji su učestvovali stručnjaci iz oblasti održive mobilnosti i svojim izlaganjima publiku uputili u sam pojam održive mobilnosti, ali i u stanje u ovoj oblasti u Srbiji i Evropi. Konferenciji je prisustovalo preko 80 učesnika. Pored predstavnika grada Pančeva, konferenciji su prisustovali i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine autonomne pokrajine Vojvodine, Stalne konferencije gradova i opština, predstavnici značajnih institucija i inovativnih kompanija iz oblasti projektovanja, parkiranja, urbanog planiranja, saobraćaja, ekologije, nevladine organizacije, učenici stručnih škola grada Pančeva i građani.


Promocija projekta City Walk na konferenciji o Tehnikama Saobraćajnog inženjerstva TESi 2018

Međunarodna naučno-stručna konferencija o tehnikama saobraćajnog inženjerstva TESi 2018. održana je 18. i 19. oktobra u Vrnjačkoj Banji. Na konferenciji je učestovalo više od 260 stručnjaka iz oblasti saobraćaja, saobraćajnog inženjerstva, arhitekture, građevinarstva, predstavnika fakulteta, predstavnika Vlade i ministarstava Republike Srbije, predstavnika gradova i opština, javnih preduzeća iz oblasti putogradnje, preduzeća iz oblasti saobraćaja, saobraćajne infrastrukture i opreme, putne privrede… Konferencija je međunarodnog karaktera i pored učesnika iz Srbije, bili su i učesnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

Projekat City Walk je na međunarodnoj konferenciji TESi predstavljen na više načina:

kroz promotivni štand na kome su deljeni promo materijali i na kome se komuciralo sa zainteresovanim učesnicima konferencije
kroz izlaganje i samu prezentaciju projekta na konferenciji
kroz naučno stručni rad gde je predstavljen projekat i aktivnosti na izradi Plana održive urbane mobilnosti grada Valjeva,
kroz postavljanje banera na samoj konferenciji.
putem promo materijala koji je deljen svim učesnicima konferencije u poklon torbi i na usb-u
Logo i link na sajtu Konferencije
Rolo baner u plenarnoj sali za izlaganje radova
Projekat su prezentovali Nenad Branković, koordinator projekta, Lazar Jakovljević, saradnik za pitanja saobraćaja, kao i prof.dr. Vladimir Đorić, ključni ekspert na izradi Plana održive urbane mobilnosti grada Valjeva. Diseminacija projekta se odvijala kroz razgovore sa predstavnicima nekoliko gradova u Srbiji (Kragujevac, Kraljevo, Kruševac) koji su iskazali interesovanje za projekat City Walk, kao i za aktivnosti na izradi Plana održive urbane mobilnosti grada Valjeva.

U toku su aktivnosti na dizajniranju tematskih staza i ruta, kao i pešačke, biciklističke i turističke signalizacije. Postavljanje signalizacije se planira na proleće. Započete su i aktivnosti na organizaciji promotivnih događaja i radionica. U okviru ovog dela projekta biće održane brojne radionice, predavanja i događaji u predškolskoj ustanovi, osnovnim i srednjim školama, kao i u domu penzionera na temu bezbednosti pešaka i biciklista u saobraćaju, kao i promocije hodanja i bicikliranja i zdravlja i zdravih stilova života.

O projektu City Walk

City Walk je projekat odobren od strane Dunavskog transnacionalnog programa koji su suosnovali fondovi Evropske unije, IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) i ERDF (Evropski regionalni razvojni fond) i teži ka energetski odgovornim mestima uspostavljajući prohodne gradove u dunavskoj regiji. Pomaže gradovima da smanje emisije štetnih gasova, buku i postanu sigurnije, bolje mesto za život, povećavajući ulogu održivijih i aktivnih vidova mobilnosti u urbanom transportu, kao što su biciklizam i pešačenje. Projekat se bavi izazovom uz holistički pristup: poboljšanje urbane mobilnosti kroz efikasno kombinovanje različitih transportnih sredstava identifikovanjem prepreka, kao i izradom i implementacijom plana za otklanjanje tih prepreka. Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera (među kojima je i grad Valjevo) iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Ukupna vrednost projekta je 2,38 miliona evra i traje do kraja maja 2019. godine.

Za više informacija o projektu City Walk posetite: www.interreg-danube.eu/citywalk

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *