Standardizacija laparoskopskog pristupa kolorektalnoj hirurgiji u Valjevu

Povodom sprovođenja projekta „LAPSERB“, koji je Ministarstvo zdravlja, pokrenulo početkom godine, u Opštoj bolnici Valjevo, održana je instruktorska radionica, sa idejom razvoja laparoskopskog pristupa kolorektalonoj hirurgiji i standardizaciji tih procedura u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Projekat „LAPSERB“ se odnosi na edukaciju specijalista hirurgije za oblast laparoskopske kolorektalne hirurgije, dakle minimalno invazivne hirurgije debelog creva. Projekat je startovao u aprilu ove godine kada su Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i profesor Amdžad Parvajz, potpisali sporazum o saradnji.

Ovom prilikom timu valjevskih hirurga u gostima su bili instruktori, dr Miljan Ćeranić,  hirurg Prve hirurške klinike KCS,  dr Mladen Janjić, hirurg iz Opšte bolnice Pančevo i dr Blagoje Đukanović, hirurg iz KBC „Bežanijska kosa“. Kod tri različita pacijenta su rađene laparoskopske operacije i to tumor rektuma, zatim tumor transferzalnog kolona(desni kolon) i tumor sigmoidnog kolona (levi kolon). Razvojem i standardizacijom laparoskopske hirurgije, Opšta bolnica Valjevo bi postala sedmi instruktorski centar u zemlji, a kruna svega je poseta profesora Amdžada Pervajza, glavnog instruktora za Srbiju, koja je planirana za februar mesec.

„U nekim centrima se ova vrsta hirurgije radi već dugo, a u nekima je tek u začetku. Različito je naše angažovanje, ali se trudimo da standardizujemo operacije i da se izvode sve na isti način bilo gde“, rekao je dr Ćeranić, napominjući da je Valjevo jedan od centara koji je među prvima u Srbiji počeo da radi ovu vrstu hirurgije, nastavljajući tu tradiciju i danas se neke stvari dosta uspešno rade.

„Instruktori su tu da se još poboljša pristup iako se vrlo kvalitetno radi prema  njegovoj oceni. Što se tiče opreme to nije slučaj samo sa Valjevom, ali je na neki način došlo vreme za to da se nabavlja nova oprema jer ovakva vrsta hirurgije ne može da se radi na lošim laparoskopskim stubovima. Laparoskopski stub u Valjevu je star više od deceniju i po i mislim da će Ministarstvo zdravlja da pomogne da se nabavi adekvatan stub, pošto ljudi već znaju da rade i nadamo se da će se to pozitivno rešiti“, rekao je dr Ćeranić.

Dr Mladen Janjić, kolorektalni hirurg iz Opšte bolnice iz Pančeva, koji je član tima „LAPSERB“ kaže da je cilj ovog trening programa je da se laparoskopska hirurgija raka debelog creva u Srbiji uvede ne smo u velike centre već i u sve regionalne bolnice kakve su pančevačka i valjevska.

„Mislim da smo pre početka projekta imali statistiku da se 3-4 odsto hirurgije raka radilo laparoskopski, a ja sam veliki optimista i nadam se da će se do kraja sledeće godine 30 do 40 odsto ove hirurgije raditi upravo laparoskopski. Mislim da će to vrlo brzo u Valjevu da se dostigne i danas sam se u to uverio. Verujem da će preko 50 odsto raka debelog creva u Valjevu za vrlo kratko vreme, čim se dobije nova oprema, uz ovaj tim biti rađeno lapaoskopski. Taj procenat je iznad proseka država u regionu i ovim načinom rada uz novu opremu možemo postići evropski prosek“, rekao je dr Janjić.

Direktor valjevske bolnice dr Zoran Đurić je rekao da je bolnica, što se tiče potrebne opreme, već aplicirala kod Ministarstva zdravlja. „ Aplikacija za tu novu opremu će se ponoviti, tako da se nadamo da bi do kraja ove ili početkom sledeće godine mogli da dobijemo novi laparoskopski stub koji bi mnogo olakšao rad u ovoj oblasti. Opšta bolnica Valjevo se trudi da u svim segmentima koliko je u mogućnosti prihvati nove tehnologije, nove metode lečenja, nove operativne procedure i zahvate i da na taj način pruži bolju i kvalitetniju uslugu građanima i pacijetima“, rekao je direktor valjevske bolnice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *