„Daj pedalu raku 2018“ u Valjevu 29. septembra na Pećini

Povodom realizovanja projketa „Daj pedalu raku 2018“ u Valjevu u parku Pećina, u subotu 29. septembra, danas je održana konferencija za novinare. „Daj pedalu raku “ je projekat koji četvrtu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković istakao je da su ove godine organizatori imali za cilj da učešće u manifestaciji uzme što veći broj gradova i da se grad Valjevo rado odazvao za aktivno učešće u manifestaciji podrške, sa ciljem animiranja što većeg broj žena kako bi se uticalo na promenu svesti o važnosti preventivnih pregleda i zdravih stilova života.

„ Prethodnih godina ova manifestacija je uspešno sprovedena u 7 gradova u Srbiji, a posvećena je mesecu oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke. Manifestacija ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, posebno žena, o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranom otkrivanju, dijagnostikovanju i lečenju raka dojki. Takođe ima za cilj promovisanje zdravog stila života i sporta kako u cilju prevencije tako i rehabilitacije, a biciklizam je delotvoran nakon operativnog zahvata kod pacijentkinja obolelih od raka dojke. Podrška je izuzetno važna jer u Srbiji od raka dojki po podacima iz 2016. godine, godišnje oboli 4600 žena a svakog dana ugasi se pet života od ove opake bolesti. Rak dojke je izlečiv u oko 90% slučajeva ako se otkrije na vreme. Svesni smo da samo zajedno možemo smanjiti taj broj i učuniti da rak bude pobeđen na početku i zato vas pozivamo da nam se pridružite. Učešće u manifestaciji uzimaju i biciklisti koji su od samog početka velika podrška. Na kraju programa ćemo svi zajedno biciklama provozati krug podrške svim ženama koje se bore sa karcinomom dojke, jer sami vozimo brže ali zajedno stižemo dalje, do svesti svake žene u Srbiji, do savesti svakog zdravstvenog radnika i donosioca odluka u Srbiji. Budimo jači od straha“, rekao je dr Živković.

„Naša služba onkologije Opšte bolnice Valjevo kao i Društvo za borbu protiv raka podružnice Valjevo u okviru Društva za borbu protiv raka Srbije uzeće učešće u ovoj akciji time što ćemo zajedno sa kolegama iz Doma zdravlja, Crvenog krsta, Zavoda za javno zdravlje biti na Pećini u subotu od 11 do 13 časova. Ženama u našem gradu i u našem okruženju treba ukazati na značaj preventivnih pregleda i na javljanje na vreme lekaru prilikom uočavanja bilo kakvog problema i ranijeg lečenja i izlečenja ove opake bolesti. Naše učešće se ogleda u tome što ćemo pacijentkinjama pružiti informacije o preventivnim pregledima, načinu pregleda, problemima sa kojima se suočavaju i kome da se obrate. Mislim da će ovo imati veliki značaj za neke buduće naše aktivnosti i ono što nam je u planu uz različite tribine i predavanja kroz srednje i osmogodišnje škole je da utičemo na svest mladih, jer od dece i omladine se razvija svest o prevenciji. Ideja je da na ovaj način pomognemo gradu Valjevu i našem zajedničkom udruženju u borbi protiv karcinoma dojke“, istakla je dr Aleksandra Milutinović, šef Odeljenja onkologije sa palijativnom negom.

U parku Pećina biće organizovan štandovski deo u okviru koga će se deliti edukativni flajeri zdravstvenih instituciji.

„ U subotu, u parku Pećina od 11 do 13 časova bićemo tu za sve sugrađanke i sugrađane. Pre svega očekujemo veći broj ženske populacije jer ćemo zaista imati jedan živopisan prikaz i model dojke za samopregled. Približićemo preventivne aktivnosti koje sama žena može da učini za svoje zdravlje a pre svega da bude obučena kako da pravilno i na koji način uradi sebi samopregled dojke na mesečnom nivou. Uz podelu značajnog broja brošura, promo materijala i flajera koji su značajna pomoć u radu kada govorimo o promociji zdravlja. Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja uvek je saradnik u održavanju edukativnih predavanja tokom cele godine u kontinuitetu, činimo sve što je svrsishodno u prevenciji od ove opake bolesti. Mislim da je kontinuitet jako bitan i sve prevetivne aktivnosti na podizanju stepena opšte kulture i svesti svake žene, koliko je važno da se javi kod lekara na vreme“ dodala je Slavica Filipović iz Polivalentne patronaže Doma zdravlja.
U akciji će učestvovati sportisti Valjeva, Crveni krst i Medicinska škola sa svojim učenicima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *