Proglašena vanredna situacija na delu teritorije grada Valjeva

Danas sa početkom u 15:00 časova održana je sednica Štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović. Na sednici je doneta odluka da se vanredna situacija proglasi na delu teritorije grada Valjeva.

Vanredna situacija je proglašena pošto je zbog intenzivnih padavina tokom jula meseca pričinjena znatna materijalna šteta u nekoliko mesnih zajednica na teritoriji grada Valjeva. Oštećeni su uglavnom opštinski putevi usled čega se saobraćaj odvija otežano, dok je u nekim mestima potpuno obustavljen. Saobraćaj dodatno otežava voda koja je prisutna na samom putu ali i nanosi mulja u zoni puta. Pored toga, prisutne su i rupe i kanali koji su se otvorili usled bujica vode duž trase puta.

Govoreći za Radio Valjevo i portal KOLUBARSKI.INFO, gradonačelnik je rekao da je vanredna situacija proglašena u pet naseljenih mesta i mesnih zajednica. “U Brezovicama, tj. zaseoku Stošići oštećeno je oko 500 metara puta i dva propusta, dok je u zaseoku Petrovići oštećeno oko 300 metara puta i tri cevasta propusta. U mesnoj zajednici Bačevci (zaseoku Kninovci) još uvek nije moguće tačno utvrditi u kolikoj dužini će se vršiti popravka puta zbog velikog odrona koji na tom mestu postoji”, rekao je gradonačelnik i dodao da je kod Birčanskog groblja oštećen put u dužini od jednog kilometra, dok je u Bebića luci oštećeno oko 4 kilometra puta, koliko i u selu Belići. Gradonačelnik je istakao i da su na teritoriji celog sela Belići oštećeni putevi te da su oni u potpunosti neprohodni zbog čega se u ovom trenutku koriste alternativni pravci.

Na sednici Štaba za vanredne situacije ocenjeno je da se radovi na sanaciji najugroženijih putnih pravaca mogu finansirati iz stalne budžetske rezerve. Gradonačelnik je rekao i da je za izvođača radova izabrano preduzeće Ingrap-Omni koje već od narednog dana počinje sa radovima na sanaciji ovih saobraćajnica i dodao da će nadležni organi stalno pratiti radove na oštećenim delovima puta. Prema njegovim rečima ovi radovi bi trebalo da budu završeni u narednih 15 dana.

Pored naseljenih mesta u kojima je proglašena vanredna situacija, znatna oštećenja pretrpela su i druga mesta kao što su Vujinovača, Veselinovac, Žabari, Prijezdić i dr. U ovim selima sanacija puteva će se izvoditi uz pomoć sredstava koja su opredeljena za redovno održavanje makadamskih puteva kako bi se doveli u zadovoljavajuće stanje.

Što se tiče podataka o stvarnoj šteti, gradonaćelnik kaže da oni za sada ne postoje ali zaključak sa sednice Štaba za vanredne situacije govori da će kompletna oštećenja moći da se saniraju uz pomoć stalne budžetske rezerve, tj. iznosa od 11,3 miliona dinara koliko stoji na raspolaganju.

Gradonačelnik je rekao i da će proglašena vanredna situacija biti na snazi sve dok se u potpunosti ne otklone posledice velikih padavina. “Onog trenutka kada se otklone posledice poplava, odluka o proglašenju vanredne situacije biće stavljena van snage i krenuće se u dalje redovno održavanje makadamskih puteva”, rekao je gradonačelnik, dr Slobodan Gvozdenović, koji je ujedno i Šef Štaba za vanredne situacije.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

  1. Danijela78
    July 27, 2018 - 10:10 am

    Raspada se Valjevo pa ovo je katastrofa u sred leta. Bog neka nam je u pomoći. A tek će da pada kisa i da bude poplava kako sam cula u vestima. Moja ulica je neprohodna i rasturena od poplava.

    Reply
  2. Nidza
    July 27, 2018 - 10:13 am

    OVO JE KATASTROFA U SRED LETA

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *