Potvrđeni izuzetni rezultati, u septembru o povećanju plata i penzija

U prvih pet meseci ove godine Srbija je zabaležila rast priliva stranih direktnih investicija od čak 15,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koja je takođe bila rekordna sa čak 2,6 milijardi evra, izjavio ministar finansija Siniša Mali.

Govoreći o dobrim ekonomskim rezultatima, ministar Mali se, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, osvrnuo na izveštaj Eurostata koji je objavljen u petak, a u kome se navode podaci o stanju u ekonomiji zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja kandidata.

„Imamo suficit u budžetu za prva tri meseca ove godine 0,4 odsto BDP-a. Učešće javnog duga u BDP-u je ispod 60 odsto. Hrvatska ima deficit od 1,9 odsto, a javni dug od čak 76,2 odsto. Rumunija ima deficit od 4,3 odsto, Mađarska ima takođe deficit od 1,3 odsto BDP-a, a pri tome Mađarska ima javni dug od 74 odsto BDP-a. I kada pogledate te izveštaje, a to je zvanična statistika EU, vidimo da je Srbija potpuno ekonomski stabilna zemlja“, istakao je Mali.

On je dodao i da su dobre vesti stigle i iz Brisela i Vašingtona, odnosno da o finansijskoj konsolidaciji govori izveštaj Generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja, te novi aranžaman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je isključivo savetodavni.

„Dobre vesti iz Brisela i Vašingtona o ekonomskom napretku Srbije nam govore da je Srbija na pravom putu, a da su javne finansije konsolidovane i stabilne. Zato je sada vreme da se građanima uzvrati zahvalnost što su se zajedno sa Vladom Srbije borili za te stabilne finansije. To znači da je sledeći korak, posle razgovora sa misijom MMF-a u septembru, koji neće biti laki, povećanje plata i penzija. Tada ćemo znati i koliki će biti procenat tog povećanja“, rekao je ministar finansija.

Mali je najavio i tri ključne stvari na kojima će se raditi od septembra, a koje će podstaći dalji privredni rast Srbije.

„Prva je jačanje institucija, gde nam je prioritet reforma Poreske uprave. Druga stvar je jačanje konkurentnosti naše privrede kroz paket podsticajnih mera za naše preduzetnike, koje podrazumevaju poreske olakšice koje će stimulisati zapošljavanje i rasteretiti privrednike i povećati im likvidnost, poput ubrzanog povraćaja PDV-a i smanjenja poreza ili doprinosa na zarade. Treća je da već visoku stopu rasta od 4,6 odsto BDP-a u narednom periodu još povećamo i ubrzamo“, zaključio je ministar.

Ostale informacije možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Misa
    July 27, 2018 - 9:17 am

    Kad ce se meni penzija podici jedva krpim kraj s krajem. Dajte neku pomoc ovako se ne moze ziveti. Jer moze gradonacelni Boba da nam pomogne?

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *