Gradonačelnik obišao firmu „Repol“

Nastavljamo dalje punom parom sa obilaskom svih industrijskih i poslovnih objekata u gradu, a ovo je samo jedan deo od onog programa koji je gradska vlada spremila i ja lično kao gradonačelnik- rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović nakon obilaska firme „Repol“ d.o.o.

Ovu firmu, koja posluje u Industrijskoj zoni u Valjevu, danas su posetili pored gradonačelnika i zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović i v.d. direktorka JKP „Vidrak“ Valjevo Jelena Kalat.

„Repol“ d.o.o. je osnovan kao firma za zbrinjavanje i tretman neopasnog, čistog polimernog otpada koji se generiše u industriji. Taj otpad se može definisati kao ambalažni i to je onaj koji nastaje kod raspakivanja paleta, te proizvodni koji nastaje kod tehnologija prerade u industriji.

– „Repol“ kao vrhunska, tehnološka, inženjerska firma u Srbiji, a i šire je na prvom mestu valjevska firma. Zainteresovani smo za sve moguće oblike saradnje i da pomognemo JKP „Vidrak“, a sa druge strane očekujemo da nam Grad pomogne u regulisanju infrastrukturnih potreba za našu novu lokaciju, gde ćemo duplirati proizvodnju, gde ćemo sa postojećih 60 zaposlenih povećati na 100 zaposlenih- rekao je direktor firme Dejan Micić.

Sa menadžmentom ove firme se razgovaralo o mogućnostima proširenja proizvodnih pogona u neposrednoj blizini postojećeg objekta. Nastavak infrastrukturnog opremanja izgradnjom kanalizacione i vodovodne mreže, proširenje kapaciteta u snabdevanju električnom energijom, kao i izgradnja servisnih saobraćajnica unutar Industrijske zone, deo su paketa podrške od strane grada Valjeva.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je nakon obilaska rekao da je veoma zahvalan ljudima iz firme „Repol“ na pozivu. U sklopu obilaska industrijskih postrojenja i pogona koji se nalaze u Valjevu, gradonačelnik je istakao da je veoma važno da rukovodstvo bude informisano i upoznato sa čime se sve bave valjevske firme, kao i čime Grad može pomoći u unapređenju poslovanja ovdašnjih privrednika.

Ova firma se bavi zbrinjavanjem i tretmanom neopasnog polimernog otpada koji se generiše u industriji. Veoma je značajno da je u ovoj firmi uposleno oko 60 radnika u iznajmljenom prostoru, da polovina njihove proizvodnje ide na strana tržišta, dok druga polovina ide na domaće. Nalazimo se na parceli koju su oni kupili od privatnog vlasnika, površine od dva hektara i pet ari, koja se graniči sa gradskom parcelom površine jedan hektar i mi smo faktički dogovorili sa vlasnikom firme da Grad pomogne u komunalnom opremanju ovih parcela, tačnije u izgradnji kanalizacione i vodovodne mreže. Videćemo i sa direktorom Elektrodistribucije šta možemo da uradimo da bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje električnom energijom- rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je veoma bitno da naše Javno komunalno preduzeće „Vidrak“ pronađe svoje interese u saradnji sa firmom „Repol“.

– Direktorka koja je ovde sa nama, nagovestila mi je mogućnost saradnje koja podrazumeva korist i zaradu za „Vidrak“, koja bi bila značajna za poboljšanje standarda radnika koji, svesni smo svi, primaju najniže plate. Mislim da je veoma značajno što će firma „Repol“ prelaskom na ovu novu lokaciju, zaposliti još 40 do 50 naših sugrađana, a već 60 radi i svi su iz Valjeva, svi porezi i doprinosi su plaćeni, tako da kao gradonačelnik imam zadatak da apsolutno pružim maksimalne uslove onim investitorima, u ovom slučaju domaćim, što je još bolje, da bi opstali ovde i ostali u Valjevu. Još jednom naglašavam da prelaskom na novu lokaciju očekujemo zaposlenje još 40 do 50 naših sugrađana u proizvodnji, što ćete priznati, nije mala stvar, jer danas da zaposlite taj broj treba mnogo truda, novca i vremena- zaključio je gradonačelnik Valjeva.

Firma „Repol“ mesečno proizvede 450 tona granula, od čega 50 odsto izvozi, a 50 odsto se plasira na domaće tržište. Od izuzetne važnosti bi bila saradnja sa lokalnim komunalnim preduzećem u Valjevu, jer sada većina plastičnog otpada završava na komunalnim deponijama, a mogla bi biti otkupljena i iskorišćena kao sirovina u proizvodnim pogonima ove firme.

Saradnja sa firmom „Repol“ značila bi mnogo za JKP „Vidrak“, prvenstveno zbog toga što su oni u našem gradu. Mi smo do sada naš otpad sakupljali, reciklirali i prodavali. Saradnjom sa „Repolom“ bi ubrzali taj proces i oslobodili naše Reciklažno dvorište. Planiramo da proširimo kapacitete, da dosta više otpada recikliramo i da sarađujemo sa „Repolom“, kao potencijalnim kupcem u budućnosti, što bi značilo i nama i njima. Sad su preliminarni dogovori i početak naše saradnje, a u budućnosti ćemo razgovarati kada budemo imali neke konkretnije stavove i informacije – istakla je Jelena Kalat, v.d. direktorka JKP „Vidrak“.

Osnivači „Repola“ su ljudi koji imaju tehnološkog obrazovanja, koji se bave proizvodnjom i preradom polimera, uključujući i reciklažu, prodajom opreme za preradu polimera i reciklažu, što je dovelo do koncentracije znanja o materijalima, tehnologijama i tržištu.

Sa procesom pristupanja članstvu EU već nekoliko godina odvijaju se aktivnosti vezane za upravljanje ambalažnim otpadom, tako da postoje brojne mogućnosti da se uz podršku Grada Valjeva i Republike Srbije koriste pretpristupni fondovi EU s ciljem unapređenja ove oblasti, koja osim privrednog značaja ima nemerljiv doprinos i u očuvanju životne sredine.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *