Obeležen Dan sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića

„Valjevo i Valjevci ne zaboravljaju herojstvo Milenka Pavlovića“, poručeno je danas povodom obeležavanja 4. maja – Dana sećanja ispred spomenika heroju u Ulici Vladike Nikolaja u Valjevu.

U NATO bombardovanju Srbije, 4. maja 1999. godine poginuo je na nebu iznad Valjeva pilot pukovnik Milenko Pavlović. Od tada se svake godine prigodnim programom Valjevci podsete hrabrog čina pilota, rođenog u Gornjem Crniljevu 1959. godine.

Valjevo je danas u 12:04 nadleteo avion MIG 29, čime su kolege piloti 204. vazduhoplovne brigade odali počast svom komandatu, tada potpuovniku Milenku Pavloviću.

Pored spomenika u Ulici Vladike Nikolaja, nakon crkvenog pomena i intoniranja himne Republike Srbije počeo je prigodan program.

U programu su učestvovale učenice Muzičke škole u Valjevu Isidora Lazarević i Teodora Rafailović i glumica Angelina Lukić.

U ime grada Valjeva prisutne je pozdravio predsednik Skupštine grada Milorad Ilić. On je podsetio na dešavanja tokom bombardovanja, koja su prethodila danu kada je poginuo Milenko Pavlović.

„2. maja je bilo najrazornije bombardovanje Valjeva. Na „Krušik“, Bolnicu i naselja u okolini je palo 55 projektila. 4. maja je prvi put bilo dnevno bombardovanje grada. Do tada su sva bombardovanja bila u toku noći. Milenko Pavlović poleteo je iz Batajnice i suprotstavio se u neravnopravnoj borbi NATO bombarderima. U školi smo učili o junacima i herojima iz nekog ranijeg vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka, Prvog i Drugog svetskog rata. Milenko Pavlović je heroj naše generacije i generacija rođenih posle Drugog svetskog rata, posle 1945. godine. Treba da učimo buduće generacije o tadašnjoj odbrani zemlje, o herojstvu Milenka Pavlovića“, rekao je između ostalog, predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić je podsetio na veličinu ličnosti i na najveća odlikovanja kojima je za života, ali i posthumno odlikovan Milenko Pavlović.

„Danas sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo pilota pukovnika Milenka Pavlovića ne bledi. Mi smo imali čast i zadovoljstvo da sa njim radimo, družimo se i učimo, a sada da školujemo naše mlade kolege i buduća pokolenja u duhu junaštva, odanosti Srbiji i srpskom narodu. Najmanje što svi zajedno možemo da uradimo je da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Mileno uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite, za utehu njegovim najbližima i svima nama koji smo ga poznavali. Neka živi sećanje na Milenka Pavlovića i sve heroje ovoga kraja“, zaključio je u svom govoru pukovnim Željko Bilić.

Polaganjem cveća na spomen-obeležju u Bujačiću, selu u čijem je ataru pao avion pre 19. godina, poštu su odali i meštani ovog sela.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

dan secanja 2

dan secanja 3

dan secanja 4

dan secanja 5

dan secanja 6

dan secanja 8

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *