VALjEVO: VELIKO INTERESOVANjE PUBLIKE ZA STVARALAŠTVO NAJMLAĐIH

U sklopu proslave Dana Grada, sinoć je u Internaionalnom umetničkom studiju otvorena izložba „Dečja umetnost“. Na ovoj grupnoj izložba predstavljeni su selektovani radovi učenika svih gradskih osnovnih škola od V do VIII razreda, koje su odabrali njihovi profesori likovne kulture. Postavka broji 43 dečja rada, pri čemu je iz svake škole izloženo po 6 radova, izuzev OŠ „Nada Purić“ koja se predstavila sa 7 crteža, jer je u izložbu uključen i rad Odeljenja učenika sa posebnim potrebama ove škole.

Pred đacima osnovcima bila je slobodna tema, kao i tehnika po izboru, tako da ovu izložbu, koja promoviše darovite učenike našeg grada, odlikuju radovi različitih predmeta interesovanja, ideja i zapažanja, sa izraženim jakim i veselim bojama, baš kakva je i dečja mašta.

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić proglasila je najuspešnije autore, dodelila im diplome i uručila nagrade koje je obezbedilo preduzeće „Bosis“. Žiri u sastavu profesora likovne kulture: Dobrila Marković, Željko Vitorović, Mirjana Lukić, Tamara Pantić, Milica Pantić i Dragan Mandić, glasao je za svoje favorite i odabrao 4 najuspešnija izlagača koji su imali isti broj glasova.

Najuspešnijim autorima ovogodišnje izložbe „Dečja umetnost“ proglašeni su Milica Gajić (8-1, OŠ „Desanka Maksimović“), Jana Toskić, 7-1 (OŠ „Nada Purić“), Tijana Todorčević (7-3, OŠ „Nada Purić“) i Anastasija Jović (6-4, OŠ „Milovan Glišić“). Internacionalni umetnički studio odlučio je da specijalnu nagradu dodeli i učenicima odeljenja sa posebnim potrebama OŠ „Nada Purić“ za njihov rad „Vatromet“.

Obraćajući se u ime Grada, član Gradskog veća zadužen za pitanja kulture Dejan Bogojević rekao je da ovo jako značajna izložba i najlepši segment programa ovogodišnje proslave Dana Grada, jer u okviru „Dečje umetnosti“ imamo kompletnu podršku stvaralaštvu najmlađih, ali i podstrek za njihov dalji rad.

Internacionalni umetnički studio nastaviće da kroz „Dečju umetnost“ promoviše mlade buduće umetnike i pruži im veliku podršku da i dalje nastave da slikaju i stvaraju, jer stvarati umetnost i uživati u njoj izuzetno važno je za razvoj celokupne ličnosti svakog deteta. Stvarajući umetnost, deca između ostalog grade samopoštovanje, jer imaju priliku da iskažu šta misle i osećaju.

U sklopu muzičkog dela programa svečanog otvaranja izložbe „Dečja umetnost“ nastupili su Gudački orkestar Osnovne muzičke škole „Živorad Grbić”, u klavirskoj pratnji Tijane Madžarević, pod dirigentskom palicom mr Snežane Stevanović i kvartet flauta „Kolo“ koji radi pod rukovodstvom profesorke Slobodanke Vasiljević Ljujić.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila 2018. godine.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *