MIONICA: OD GRADSKE BIBLIOTEKE NOVOG SADA STIGLO 50 KNjIGA NA ROMSKOM JEZIKU

Nastavljena je saradnja Osnovne škole ”Milan Rakić” Mionica sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu, koja je nedavno poslala 50 primeraka knjiga na romskom jeziku za školsku biblioteku izdvojenog odeljenja u Gornjoj Toplici. Knjige su namenjene romskoj deci iz ove škole, koja će kroz izborni predmet – romski jezik sa elementima nacionalne kulture koristiti dobijene knjige.

Naime, Gradska biblioteka u Novom Sadu od 2009. godine ima bibliotečki ogranak u novosadskom naselju Šangaj, sa knjižnim fondom na romskom jeziku, po čemu su jedinstvena biblioteka u Republici Srbiji, pa čak i u regionu. Pošto na romskom jeziku nema puno knjiga, nastojali su da sakupe sve dostupne naslove. Bibliotečki ogranak nosi ime Trifuna Dimića, književnika i romologa.

Saradnja novosadske ustanove kulture i mioničke osnovne škole je započela prošle godine kada je u organizaciji Gradske organizacije Crvenog krsta i Gradske biblioteke iz Novog Sada, Biblioteke Matice srpske, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Eletrotehničke škole ”Mihajlo Pupin” iz Novog Sada, Izdavačkog preduzeća ”Školska knjiga” i Izdavačke kuće ”Prometej” iz Novog Sada, prikupljeno 1.250 knjiga za školsku biblioteku izdvojenog odeljenja Osnovne škole ”Milan Rakić” u Gornjoj Toplici.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *