U Valjevu svaki šesti učenik probao drogu

Među najozbiljnijim društvenim problemima jeste zloupotreba psihoaktivnih supstanci među mladima školskog uzrasta. Istraživanje je pokazalo da je u Valjevu svaki šesti učenik probao drogu. Problem je i manjak stručnjaka u školama i zdravstvenim ustanovama da bi se više radilo na sprečavanju narkomanije pre njene pojave.

Neki od narkotika probalo je 15 odsto valjevskih srednjoškolaca. Jedan procenat od njih, istraživanje pokazuje, marihuanu je koristilo više od 40 puta. Adolescenti, saznajemo na Psihijatriji, zloupotrebljavaju i sedative.

Mladi Valjevci, kažu da su čuli da se uglavnom marihuana koristi, ali i da ima i ozbiljnih zavisnika, čak i od heroina.

Psiholozi i pedagozi u školama uglavnom indirektno saznaju da li ima učenika kojima je zbog upotrebe psihoaktivnih supstanci potrebna stručna pomoć.

„Ono što je važno da se problem prepoznaje, da se problem ne negira. U onim slučajevima u kojima je, ovaj, porodica bila spremna da se angažuje da pomogne, da potraži adekvatnu pomoć, naravno, institucija, mi smo kao škola uvek tu da pružimo podršku u ovom delu što se tiče škole i , naravno, što se tiče psihološkog rada sa učenicima,”  kaže Jasmina Momčilović, pedagog Valjevske gimnazije.

Činjenica je da su narkotici dostupni i nisu skupi. Pomerila se i granica kada mladi prvi put dolaze u dodir sa drogama.

Dr Milosav Rafajlović, psihijatar Opšte bolnice Valjevo, kaže da sada stariji osnovci prvi put probaju, imaju kontakt sa psihoaktivnim supstancama i dodaje: “Lično naše iskustvo ovde kao Psihijatrijske službe u Valjevu jeste da je najmlađi naš korisnik, jeste bio dečak, momak sada, ali dečak kad je imao 10 godina probao je inhalanse, odnosno lepak.”

Najvažnija je primarna prevencija, kažu stručnjaci, odnosno sprečiti pojavu narkomanije. To znači da mladima valja ponuditi što više različitih zdravih aktivnosti.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *