Epidemija malih boginja u Valjevu

Na području grada Valjeva proglašena je epidemija malih boginja. 

Zavod za javno zdravlje Valjevo registrovao je 10 obolelih od morbila, među kojima je i jedna beba. Osmoro je na bolničkom lečenju, niko nije životno ugrožen, a najviše obolelih je sa seoskog područja.

Među obolelima je devet odraslih osoba, ali i jedna beba, dok najveći broj obolelih od morbila dolazi sa seoskog područja. Procene su, međutim, da ovo nije konačan broj obolelih od malih boginja i da će broj biti veći.

Od deset obolelih njih osam je primljeno u bolnicu na lečenje. Niko od njih nije životno ugrožen – kaže epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Biljana Rajković.

U valjevsku bolnicu tokom noći primljeno je još dvoje dece sa simptomima malih boginja, ali potvrda oboljenja se čeka nakon što budu urađene sve potrebne analize.

U Zavodu za javno zdravlja Valjevo kaže da se i dalje sprovode pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа, koje su na snazi još od oktobra prošle godine.

Prethodno, virus morbila registrovan je u Kolubarskom okrugu i u nekoliko pojedinačnih slučajeva na području Mionice i Ljiga.

Izvor: Blic

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *