U UBSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI RADOVI VREDNI 17 MILIONA DINARA

Prvog dana zimskog raspusta, u ubskoj Osnovnoj školi “Milan Munjas” započeli su radovi na rekonstrukciji sistema grejanja, unutrašnje rasvete i elektro instalacija. Investicija, čija je vrednost 17 miliona dinara, realizuje se iz sredstava Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

S obzirom na to da će radovi biti okončani 19. februara, a raspust se završava 12. februara, Ministarstvo prosvete je izašlo u susret školi i odobrilo da ubski đaci u drugo polugodište krenu sedam dana kasnije od svojih vršnjaka, s tim što su to tri radna dana (dva dana se praznuje Dan državnosti Srbije), koja će biti nadoknađena radnim subotama.

Ovim radovima, škola će rešiti dugogodišni i gorući problem grejanja, ukazuje Živana Baratović, direktorka OŠ “Milan Munjas”. Instalacije za grejanje su se nalazile u zemlji, tako da su vremenom propale, jer nisu menjane otkako je škola počela sa radom 1982. godine.

– Zbog toga, grejanje nam je postalo nebezbedno i nedovoljno, pošto je površina matične škole 5.073 kvadratna metra, gde oko 1.200 učenika pohađa nastavu. Veliki problem koji smo imali unazad nekoliko godina, zahvaljujući sadašnjoj rekonstrukciji, rešićemo na duge staze, pošto izvođači radova kažu da je na novi sistem cevi garancija 50 godina, a biće zamenjen i jedan stari i dotrajao kotao novim – navodi Baratović.

Kada je rađen projekat rekonstrukcije grejanja, došlo se do zaključka da je i sistem strujne mreže takođe slab.

– Ni on nije značajnije ojačavan od izgradnje škole, a vremenom su dodavani novi potrošači, kao što su računari, grejalice i klime, pa je i on postao poprilično nebezbedan. Sada će i sistem strujne mreže biti ojačan, kako bi mogao da podrži, pre svega, novi sistem grejanja, ali i sve ostalo. Radovi obuhvataju i zamenu unutrašnje rasvete i umesto postojećih neonskih sijalica, koje su štetne za oči, dobićemo LED rasvetu. Pored toga što ne greje i znatno je zdravija, imaćemo i znatnu uštedu u računima za struju, tako da će se ova investicija svakako vremenom višestruko isplatiti. Od 19. februara, kada se završavaju radovi, uslovi za rad i učenje u našoj školi biće znatno bolji – kaže o značaju trenutnih ulaganja Živana Baratović.

Radove u OŠ “Milan Munjas” danas su obišli načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić i predsednik opštine Ub Darko Glišić i izrazili zadovoljstvo zbog nastavka investiranja u ovu prosvetnu ustanovu.

Uz podsećanje da je pre godinu i po dana, Kancelarija za javna ulaganja uložila preko 20 miliona dinara u temeljnu rekonstrukciju krova i zgrade ubske osnovne škole, dr Jocić je istakla da je dalja adaptacija neophodna.

– Ovo je, po broju učenika, najveća škola ne samo u ubskoj opštini, nego i u Kolubarskom i u Mačvanskom okrugu i svakako da mora imati i adekvatan prostor. Matičnu školu pohađa 1.200 učenika, a ukupan broj đaka, sa 15 izdvojenih odeljenja je preko 1.360. Ona je prošle godine prošla proces spoljašnjeg vrednovanja i dobila je najvišu ocenu koja je vezana za kvalitet rada, a to je nivo četiri. Mi se bližimo kraju procesa spoljašnjeg vrednovanja za sve škole i pritom je “Milan Munjas” jedina koja ima nivo četiri po kvalitetu rada. Još uvek ni jedna škola u Kolubarskom okrugu nije dobila nivo četiri u proceni kvaliteta rada. Tu nisu samo u pitanju materijalno-tehnički resursi, već i kvalitet rada u raznim oblastima, kao što su pre svega nastava i učenje, zatim podrška učenicima, postignuća učenika i, na kraju krajeva, organizacija, rukovođenje i obezbeđivanje kvaliteta, rekla je dr Zorica Jocić. Ona je pohvalila i lokalnu samoupravu koja konstantno ulaže u poboljšanje uslova za izvođenje nastave i time doprinosi da škola „ostane na visini kvaliteta i svih standarda koji su na nivou četiri, što je put i za uspeh učenika. Ubska škola je škola 21 veka za decu 21 veka – zaključila je načelnica Školske uprave Valjevo.

Zahvalivši se Kancelariji za javna ulaganja na dosadašnjim investicijama u OŠ “Milan Munjas”, predsednik opštine Ub Darko Glišić je rekao da će radovi omogućiti značajnu uštedu na energentima.

– Mi smo završili veliki posao kada smo pre godinu i po dana u potpunosti rekonstruisali školu i ugradili lift za učenike sa smetnjama u kretanju, dok smo sada uspeli da iznađemo sredstva za grejanje i elektroinstalacije, koji su bili u dosta lošem stanju.  Ovo ulaganje doneće i benefite, poput uštede, jer će grejanje biti mnogo jeftinije. Nikada nije bilo dovoljno energenata, zato što nije sve odlazilo direktno u sistem, nego je kroz razne kvarove i pucanje cevi pravilo veliki trošak. Grejanje će biti kvalitetnije ne samo u školi, već i u Sportskoj hali, koja se zagreva odavde, tako da smo jednim poslom završili nekoliko vrlo bitnih stvari za nas – naveo je Glišić.

Prema njegovim rečima, sa ovim radovima, zaokružen je jedan ciklus sveobuhvatnog ulaganja “koji su ubsku osnovnu školu stavili u status jedne od najbolje opremljenih škola u Srbiji, sa svim onim što podrazumeva nastavu na najvišem nivou”.

On je najavio i da je u tekućoj godini planirano i proširenje zgrade OŠ “Milan Munjas” za dodatnih šest učionica u tri etaže, a trenutno se radi i projekat zatvorenog bazena, koji će biti izgrađen uz školu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *