Vučević prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Kumanovu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je sinoć, kao izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Svetosavskoj akademiji povodom Dana Svetog Save – nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, u Zanatskom domu u Kumanovu.

Vučević je, obraćajući se prisutnima, podsetio na reči vizantijskog cara da se veličina jednog naroda ne gleda po njegovom broju, ni po teritoriji, već po tome koliko je iznedrio iz sebe svetitelja.

Da je vera iznad svakoga i svega, kako je naglasio, pokazao nam je upravo Rastko Nemanjić, danas slavljen kao Sveti Sava, duhovni predvodnik našeg naroda i rodonačelnik srpske državne ideje u verskom, književnom i intelektualnom pogledu.

On se odrekao svih blagodeti koje mu je život vladara mogao pružiti i odabrao je prosvetiteljski i duhovni put koji mu je bogatio dušu i nesluteći, a možda i sluteći, koliko će bogatstvo baš taj put doneti pokolenjima našeg naroda, poručio je on.

Prema njegovim rečima, iako najviše slavljen kroz crkvu i škole, Sveti Sava živi u svakoj srpskoj duši, uobličavajući sve što je najuzvišenije u srpskom rodu i zato Dan Svetog Save proslavljamo širom Srbije, ali i ostalih zemalja u kojima naš narod živi.

Vučević je naglasio da je svetosavlje, kao ideja prosvećenosti i bratoljublja, duboko utkano u srpsko nacionalno biće, dodajući da nas ovaj veliki praznik poziva na jedinstvo propagirajući poruku da ćemo sve teškoće prebroditi samo ako živimo u slozi i miru, ispunjeni ljubavlju i prema Bogu i prema nama samima, čuvajući svoj jezik i identitet kao što čuvamo svoju zemlju, nikada ne zaboravljajući ko smo i odakle smo potekli.

Vučević je podsetio na to da je kroz istoriju bilo mnogo pokušaja da se slomi srpski narod, a jedan od najjačih bilo je spaljivanje moštiju Svetog Save pre više od četiri veka od strane Sinan-paše, koji je verovao da će na taj način ugasiti svest o njegovoj veličini i uništiti srpski oslobodilački duh.

Međutim, kako je dodao, ono što je postigao bilo je upravo suprotno – duh Svetog Save se još više ukorenio i nastavio da se širi i taj prkos i ponos da ne damo na sebe i svoje održali su nas kroz tmurna vremena, rekao je potpredsednik Vlade.

Vučević je, osvrnuvši se ovom prilikom i na važnost dobrosusedskih odnosa, ukazao na to da se državna politika naše zemlje upravo vodi tim načelom, propagirajući politiku mira, stabilnosti i prijateljskih odnosa sa susedima, kako bismo svi zajedno napredovali i obezbedili bolju budućnost za naše potomke.

Upravo takve odnose gradimo sa našim makedonskim prijateljima kroz jačanje saradnje na svim poljima, ukazao je potpredsednik Vlade, koji je, izražavajući zahvalnost domaćinima, rekao da su nas učinili ponosnim.

Svi smo deo jednog jedinstvenog nacionalnog i kulturnog identitetskog prostora, jednog jedinstvenog bića, i zamolio bih vas da čuvate svoj identitet poštujući svoju državu Republiku Severnu Makedoniju. I kao što volite Srbiju, volite tako i Severnu Makedoniju, i kao što volite Severnu Makedoniju, volite tako i Srbiju, rekao je on.

Kao što znate makedonski jezik, znajte i budite ponosni na srpski jezik, i kao što znate makedonsku ćirilicu, nemojte da vam deca zaborave da pišu i srpsku ćirilicu, poručio je Vučević, čestitajući prisutnima Savindan.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski čestitao je Savindan u ime svojih sugrađana, zahvalivši svima koji su došli da ovaj praznik obeleže zajedno sa njima.

Ukazujući na značaj svetosavlja za srpski narod, okupljenima se obratio i izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Radovan Kovačević.

Vučević je, u okviru posete Kumanovu, obišao Kulturno-umetničko društvo „Srpski vez”, sa čijim je članovima razgovarao o jubileju desetogodišnjice postojanja koji obeležavaju ove godine, kao i planovima za naredni period.

Tom prilikom, najmlađi članovi ovog kulturno-umetničkog društva izveli su i prigodan program u čast Savindana, kao i splet igara iz okoline Kumanova.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *