Brnabić: Preporuka EP nije u skladu sa međunarodnim pravom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne očekuje da će Evropska komisija postupiti po preporukama koje je usvojio Evropski parlament u vezi sa Srbijom, ocenivši da ne postoji nijedan pravni osnov za to.

Brnabić je u izjavi novinarima, nakon obilaska radova na izgradnji Linijskog parka, rekla da usvojene preporuke nemaju snagu rezolucije i da Evropska komisija može da ih uzme u obzir i postupa po njima, ali može i suprotno.

Predsednica Vlade je ukazala i na preporuku da, pored toga što se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji, dođe do međusobnog priznavanja sa tzv. Kosovom.

Ona je dodala da je sigurna da preporuka EP nije ni u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Taj dokument je suprotan Rezoluciji SB UN, tako da ja ne očekujem da će Evropska komisija postupiti po tim preporukama, pre svega zato što EK mora biti statusno neutralna i zato što postoji pet država članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova, rekla je Brnabić i dodala da to što stoji u preporukama ne stoji u pregovaračkom okviru.

Prema njenim rečima, pregovarački okvir je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i daje preciznu metodologiju za pregovaranje, pri čemu se može nazadovati samo ako nema značajnog napretka u oblasti vladavine prava i ništa drugo.

Taj okvir sasvim jasno stavlja kao definiciju da usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU mora biti postepeno i treba da bude 100 odsto u trenutku kada se pristupi EU, predočila je premijerka.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *