Ministar Vučević i general Mojsilović na prijemu povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srpske

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su sinoć u Banjaluci svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pozdravljajući prisutne predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tom prilikom rekao je da očekuje izazovno vreme, ali da je prioritet da sačuva mir.

– Biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovde nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci. Dužnik sam svom narodu, on me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Mi moramo ovde da vodimo računa isključivo o sebi, svih ovih godina, svih ovih mandata. Od naših partnera iz inostranstva, naučio sam da vodimo računa o sebi i to ćemo učiniti bez oklevanja. Ne vređajući nikoga i ne dovodeći nikoga u pitanje. Republika Srpska mora da iskoristi sve svoje dobre odnose sa svima i ja vas pozivam na saradnju, pozivam vas na mir, na toleranciju. Ja ću biti dostupan i otvoren za sve ljude, za sve ideje, samo nemojte dirati Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

On je istakao da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, ali i da želi saradnju sa Evropskom unijom.

– Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, zemalja EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi – poručio je Dodik i istakao da mir mora biti prioritet.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da uvek sa velikom radošću dolazi u Republiku Srpsku i da se raduje saradnji.

– Zaista se radujem svim srcem što imamo priliku da nastavimo našu saradnju. To su nam naši građani, naš narod dali u 2022. godini, mandat i dodatno vreme da nastavimo da gradimo specijalne, posebne odnose između Srbije i Republike Srpske. Pred nama imamo period koji je svakako izazovan, ali na izazove smo već navikli. Imamo period da nastavimo sve one projekte koje smo pokrenuli, da dodatno učvrstimo naše jedinstvo, ali dodatno radeći u interesu srpskog naroda – rekla je premijerka Brnabić i dodala da je cilj mirniji i stabilniji Balkan za buduće generacije.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, na svečanom prijemu povodom stupanja Milorada Dodika na dužnost predsednika Srpske, rekao je da je mir najvažnija vrednost.

– Nije jednostavno biti na bilo kojoj funkciji, a pogotovo u ovako turbulentnim komplikovanim vremenima, i globalno, ali i regionalno i lokalno. Mir je najvažnija vrednost Srpske. On dobrim delom zavisi i od nas. Jedinstvo moramo izgrađivati u svom dvorištu, pa onda u prijateljskom ambijentu i u okruženju. Svi zajedno imate zadatak da gradite jedinstvo i mir, i onda će vas i drugi poštovati – istakao je patrijarh Porfirije.

Novoizabrani predsednik Republike Srpske preuzeo je dužnost od Željke Cvijanović 15. novembra ove godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *