Škola koja nosi ime Živojina Mišića obeležila 100 godina postojanja

Škola u Planinici koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića proslavila je 100 godina postojanja. Škola “Vojvoda Živojin Mišić” osnovana je 1922. godine, a jubilej je proslavljen uz prigodan program učenika iz Planinice, Ključa i Brežđa.

Obeležavanju stogodišnjice postojanja škole prisustvovao je i predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je deci uručio poklone.

„Punih 100 godina u ovoj školi se čuje dečiji smeh i graja. Verujem da se svi Planiničani sećaju dana provedenih ovde gde su naučili prva slova. Do škole smo do stigli novim asfaltom koji je prošle godine završen“, rekao je Janković.

Izdvojeno četvororazredno odeljenje u Planinici pripada osmogodišnjoj školi „Vojvoda Živojin Mišić“ u Rajkoviću. Od njenog osnivanja pa do danas radila je kao četvororazredna, izuzev u periodu od 1953. do 1956. godine, kada je bila šestogodišnja škola. Od 1991. godine škola radi u sastavu OŠ „Vojvoda Živojin Mišić“ u Rajkoviću, a od 1961. do 1991. godine bila je priključena školi u Brežđu.

Osnovna škola u Rajkoviću broji 160 učenika a u svom sastavu ima osam izdvojenih odeljenja u Osečenici, Brežđu, Bukovcu, Krčmaru, Ključu, Toliću, Planinici i Đurđevcu.

Osnovna škola u Rajkoviću u potpunosti je rekonstruisana 2016. godine, a u nju je uloženo 26 miliona dinara. Pored toga, 3,8 miliona dinara investirano je u obnovu škole u Bukovcu i adaptaciju multifunkcionalne sale u Brežđu, a rešen je i problem grejanja u Osečenici.

Hoćemo da učenici imaju najbolje uslove

„Na sve moguće načine gledamo da ulažemo u obrazovanje, u obnove škola i adaptacije, besplatne udžbenike, školske terene i dr. Zahvaljujući Vladi Srbije to i uspevamo. U potpunosti smo rekonstruisali osnovnu i srednju školu u Mionici, škole u Rajkoviću i Dučiću. Pored toga, adaptirali smo i multifunkcionalu salu u Brežđu, sredili školu u Bukovcu. Izdvojeno je više od 370 miliona dinara. Hoćemo da učenici imaju najbolje uslove. U narednom periodu nastavljamo sa ulaganjima“, rekao je predsednik mioničke opštine Boban Janković.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *