VSS za predsednika Osnovnog suda predložio sudiju Nebojšu Popovića

VSS predložio je za novog predsednika Osnovnog suda u Valjevu sudiju Nebojšu Popovića. Branki Marković dosadašnjoj predsednici istekao je mandat.

Visoki savet sudstva na sednici održanoj 17. novembra 2022.godine, po oglasu objavljenom u Službenom glasniku RS, broj 58/22 od 18.5. 2022. godine doneo je odluku o predlogu kandidata za predsednika Osnovnog suda u Valjevu i za to mesto predlaže Nebojšu Popovića, sudiju Osnovnog suda u Valjevu.

Izbor predsednika suda regulisan je odredbama Zakona o sudijama, a za predsednika suda može biti izabran sudija koji se nalazi na stalnoj sudskoj funkciji u sudu istog ili višeg stepena, i koji ima izraženu sposobnost za rukovođenje i organizaciju poslova u sudu, a u skladu sa kriterijumima koje donosi Visoki savet sudstva.

Predsednik suda bira se na četri godine i može biti još jednom izabran za predsednika istog suda, što očito u slučaju Branke Marković nije slučaj jer je Visoki savet sudstva kao predlog dao Nebojšu Popovića.

Tragom informacije o odluci VSS, aktuelne sudije Osnovnog suda kažu da se „pre svega radi o poštenom, odmerenom, čoveku od struke koji će sve učiniti da valjevski sud bude na mnogo višem nivou“.

Konačnu odluku donosi Narodna skupština, a upravo na predlog Visokog saveta sudstva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *