Darija Kisić: Do sada odobreno oko 60 subvancija za stanove mladim majkama

Ministaraka za brigu o prodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da je do sada odobreno 60 subvencija za stanove mladim majkama koje su rodile dete, a nemaju nekretninu.

“U ovom momentu je odobreno oko 60 subvencija. Dok sam bila na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, bilo je odobreno 58 “, rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara posle Konferencije “Ujedinjeni za Male Divove”, o izazovima, problemima i sistemskim rešenjima u vezi sa prevremenim rođenjem dece u Srbiji, koju je otvorila.

Odgovarajući na pitanje šta će Ministarstvo, na čijem je čelu, da učini za posticanje mladih parova, pošto prvi podaci sa popisa pokazuju da građana u Srbiji ima za 700.000 manje, Kisić je kazala da će to biti tema o kojoj će se tek razgovarati.

“Rezultatu popisa nisu još definitivni, ali jeste činjenica da nas ima manje. Tu će biti čitav niz stimulativnih mera, kako za mlade bračne parove, tako i generalno u smislu osnaživanja porodice i porasta nataliteta “, rekla je Kisić.

Ona je podsetila da je samo u toku prošle godine dva puta izmenjen zakon kada je u pitanju finansisjka podrška porodicama sa decom, i to sa finanisjkim efektima koji su oko 20 milijardi dinara po godini.

“Znamo za subvencije za stanove za majke koje do sada nisu imale nekretninu, a koje su rodile dete i sa takvim merama ćemo nastaviti, kao i sa čitavim nizom podsticaja. To jeste pitanje porodice i dece, a to su najznačajnija pitanja i posvetićemo im izuzetnu pažnju u narednom periodu”, rekla je Kisić.

Ona je dodala da su rezultati popisa tu da upozore da je krajnje vreme da se svi uozbiljimo na pitanjima nataliteta, očuvanja i pomoći porodici.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *