Maja Popović: Srbiju očekuju tektonske promene u pravosuđu

Ministarka pravde Maja Popović, poručila je danas da će u oblasti pravosuđa doći do tektonskih promena koje će značajno uticati na jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, a koje suštinski podrazumevaju isključenje politike iz izbora sudija i javnih tužilaca.

U uvodnom izlaganju na konferenciji “Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana – izazovi i rešenja”, koju je organizovalo Udrženje sudija i tžilca Srbije, Popović ukazala da je Venecijanska komisija pohvalila Ministarstvo pravde za uložene napore u pripremi pravosudnih zakona, za inkluzivnost i transparentnost tog procesa, i istakla da proces treba da nastavi u istom duhu.

Set pravosudnih zakona u januaru u skupštini

Ministarka očekuje da će se set novih pravosudnih zakona pred poslanicima naći u januaru, te da će biti ispoštovani ustavni rokovi, a napominje da ne postoji nijedan zakon koji je donet na transparentniji način nego što je slučaj sa ovih pet pravosudnih zakona.

U pauzi skupa “Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana – izazovi i rešenja” u organizaciji Udruzenja sudija i tužilaca Srbije, Popović je rekla da je za Ministarstvo pravde važno upravo to da ceo postupak donošneja pravosudnih zakona bude transparentan i inkluzivan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *