Istraživanje Batuta potvrdilo: Valjevci piju najčistiju vodu

Da Valjevci piju čistu vodu pokazao je još jednom Godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje “Batut”. Analizirani uzorci iz javnog vodovoda pokazali su da nije bilo mikrobiološki I fizičko-hemijski neispravnih uzoraka.

Institut Batut u svom godišnjem izveštaju za 2021. godinu navodi da je od ukupno 2246 kontrolisanih javnih vodovoda i vodnih objekata 156 ili 6,9% su vodovodi gradskih naselja, 751 ili 33,4% su javni vodovodi seoskih naselja i 1339 ili 59,6% su vodni objekti.

Pored tabela u kojima se navode podaci izvršenih analiza daju se I zaključci pa se izmedju ostalog I navodi kada je u pitanju Kolubarska oblast da  nije bilo mikrobiološki i fizičko-hemijski neispravnih uzoraka. Ovakav zaključak ima pored Kolubarske oblasti još jedino Pčinjski okrug.

Batut je već I ranijih godina u izveštajima navodio činjenicu da je voda koju pijemo čista, a ovim izveštajem je ta konstatacija još jednom potvrdjena.

Pored interne kontrole JKP Vodovod Valjevo ima I eksternu kontrolu kvaliteta vode  od strane Zavoda za javno zdravlje Valjevo prema odluci Direktora  JKP „Vodovod Valjevo“  i HACCP tima JKP „Vodovod Valjevo“.

Velika rekonstrukcija Fabrike vode na Pećini radjena je u periodu 2009/2010 godina, a 2011. godine u saradnji sa Vladom Češke realizovan je projekat rekonstrukcije Crpne stanice Gradac.

Valjevski Vodovod 2016. godine uradio je mikrobiološku laboratoriju, a tokom ove godine uradjena je zamena frekventnog regulatora na izvorištu Paklje I rekonstrukcija neutralizacije. Na starom postrojenju uradjena je zamena zatvarača, a već postoje rešenja o Zonama zaštite za sva tri izvorišta .

Valjevski Vodovod mogao se čak 2014. godine, u vreme poplava, pohvaliti činjenicom da je na Pećini uspešno prečišćena voda velike zamućenosti.  Najveca zabeležena mutnoća iznosila je  5000NTUv(nefilometrijske jedinice), odnosno količina suspendovanih materija u jedinici zapremine. U vodi za piće dozvojen je 1NTU.

Sledeći veći iskorak , kažu u Vodovodu bio bi osposobljavanje pogona za dobijanje hlora iz soli tj dobijanje natrijum hipohlorita elektrolizom. Vodovod već koristi tri ovakva uredjaja I to jedan u Kamenici I dva na Divčibarama.

Ovakav način proizvodnje hlora ne samo da je dodatna komponenta kvalitetu vode već je I sa aspekta ekologije potpuno postizanje svih priznatih ekoloških standarda.

Pozitivni višegodišnji  rezultati Batutovog istraživanja činjenica je na koju smo gotovo naviknuti, a koliko je ta činjenica značajna u poredjenju sa drugim delovima Srbie svedoči podatak koji se navodi u  izveštaju Instituta Batut , u delu zaključnih razmatranja da je od ukupnog broja ispitanih uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost 15.407 ili 16,5% je bilo neispravno, a najveći procenat javnih vodovoda i vodnih objekata sa fizičko-hemijskom neispravnošću uzoraka vode je bio u Srednjebanatskoj oblasti (80,7%). Od ukupnog broja ispitanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost 5022 ili 5,3% je bilo neispravno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *