UPIS ĐAKA PRVAKA

Roditelji budućih đaka prvaka će od ponedeljka, 26. marta 2022. godine, preko aplikacije moći da zakažu elektronsko testiranje i upis učenika u prvi razred osnovne škole.

 

„Roditelji neće donositi nikakva dokumenta u školu, a za upis su potrebna četiri dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda o obavljenom lekarskom pregledu i potvrda o završenom pripremnom predškolsom programu. Sva ta četiri dokumenta se mogu probaviti elektronskim putem i tu obavezu imaju škole. Ukoliko se lekarski pregled obavi kod privatnih lekara, u tom slučaju roditelji treba da donesu u školu to uverenje“, naglasila je načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić.
Testiranja za upis u prvi razred obavljaju pedagog i psiholog, a istog dana kada se završi testiranje, izvršiće se i upis dece u školu koja je izabrana. Škole upisuju učenike koji su sa njihove teritorije, a ukoliko se jave sa područja drugih škola, ukoliko imaju prostorne i kadrovske resurse, mogu primiti učenike i sa drugog područja.
„Broj učenika prvog razreda ove godine u Valjevu je skoro isti kao i prošle godine, 751 učenik. U ostalim opštinama Kolubarskog okruga broj učenika je takođe sličan, samo što u Lajkovcu ima 16 prvaka više. Naše škole su u obavezi da imaju objavljene informacije o mogućnosti zakazivanja elektronskog testiranja učenika prvog razreda, da objave na školskom sajtu, oglasnim tablama ili u medijama, kako bi roditelji bili upoznati i imali sve potrebne informacije“, rekla je dr Zorica Jocić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu će pružati podršku roditeljima, a kontakt telefoni na koje se roditelji mogu obratiti za pomoć su:
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: 011/ 735-0557;
Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu: 011/ 735-0561.

/Lepa rec Valjeva

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *