Likvidambar – kralj jeseni!

Sa ciljem ozelenjavanja, oplemenjivanja životnog prostora i urbanističkog uređenja Lajkovca, Javno preduzeće za obavljanje komunalne delatnosti „Gradska čistoća“ je u poslednje dve godine zasadilo preko 200 mladih stabala raznolikog drveća. U pitanju su platan, breza, likvidambar, lipa, divlji kesten, metasekvoja, kuglasti jasen, bagrem…Ovih jesenjih dana najveću pažnju privlači likvidambar svojim vatrenocrvenim listovima.

Komunalno je posebno ponosno na lipe koje su zasadili lajkovački učenici pored reke Kolubare, u sklopu podizanja ekološke svesti sugrađana. Tu je postavljena i tabla sa stihovima Đorđa Balaševića: „Ko drvo nije razumeo prvo pa tek onda sadio, taj ništa nije uradio, i shvatiće kad-tad da ne zna šta je hlad.“

U toku je projektovanje za sadnju zelenila u ulici dr Boje Markovića, jednoj od najkomfornijih i najznačajnijih u Lajkovcu, jer povezuje centar varoši sa Jabučjem. Ova duga i široka ulica, uz kvalitetno ozelenjavanje, predstavljaće pravu lajkovačku aveniju. Takođe, pri kraju je projektovanje ozelenjavanja porte hrama Svetog Dimitrija, u saradnji sa Crkvenom opštinom Lajkovac.

Osim toga, „Gradska čistoća“ redovno održava stabla koja su ranije zasađena u ove dve godine: pored Doma zdravlja, Hale sportova, Gradskog bazena, kao i drvoreda u glavnoj ulici – vojvode Mišića i ulici Dimitrija Tucovića. Posao je otežan zbog nedovoljno radnika i nepovoljne starosne strukture,  kao i jedne od najsušnijih godina u prethodnih pola veka, što je znatno uticalo na stanje drveća.

Bez obzira na sve nepovoljne okolnosti „Gradska čistoća“ ulaže maksimalne napore da Lajkovac učini što lepšim, kako bi sugrađani uživali u jesenjim šetnjama lajkovačkim ulicama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *