U Mionici 17 umetnika iz više zemalja slikalo sa osnovcima iz dva mionička sela

Po treći put u Mionici je organizovana likovna kolonija „Ribnica 3 2021”, koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U likovnim radionicama sa slikarima učestvovali su i mionički đaci iz Donje Toplice i Rajkovića. Oni su imali priliku da se upoznaju sa slikarstvom i na kreativan i zanimljiv način steknu nova saznanja.

Svečana izložba otvorena je u subotu 18. septembra, a izložbi je prisustvovao i predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

-U Mionici se već tradiconalno održava likovna kolonija. I to je odlično. Zahvalio bi se svim učesnicima i verujem da se Mionica pokazala kao dobar domaćin. A siguran sam da je naš kraj bio velika inspiracija umetnicima i da su uživali. Veliki su benefiti koje nam je doneo moderan Kulturni centar. Sada se ovde dešavaju mnoge manifestacije. Kada smo izdvajali novac za njegovu rekonstrukciju znali smo da ulažemo u prave stvari. U obnovu Kulturnog centra uložili smo 28 miliona dinara. Nastavićemo da razvijamo segmente društvenog i kulturnog života naših sugrađana. Kuća Kolubarske bitke svedoči tome, a Mionica će uskoro dobiti impresivnu građevinu koja će prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu -rekao je Janković.

Na tradiciju likovnog stvaralaštva u Mionici, prisutne je podsetio pozorišni reditelj Miroslav Trifunović.

-Još u drugoj polovini prošlog veka, profesor Bogdan Kršić dovodio je svoje studente u Ribnicu, gde, koristeći litografski kamen iz Struganika, nastaje Likovna kolonija grafike. A ne zaostaje ni Likovna kolonija Banje Vrujci predvođena istoričarem umetnosti, Zoricom Đorđević, koja okuplja slikare iz zemlje i inostranstva-naglasio je Trifunović.

Izložba radova biće otvorena do kraja oktobra u galeriji Kulturnog centra.

Program su svečano otvorile etno grupa „Mione“, a na kraju svečanosti nastupila je umetnica Jelena Kovačević.

Pristunima su se obratili i Mirko Marković, bibliotekar, savetnik za posebne projekte i Nebojša Đuranović u ime učesnika Kolonije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *