Nastavak radova na Gerontološkom centru

Radovi na završetku izgradnje Gerontološkog centra u Valjevu počeli su juče, najavio je na sednici Skupštine grada, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Izgradnja ovog centra je počela davne 2009. godine i konačno će ovaj objekat građevinski biti završen u roku od 250 dana, koliko je projektom planirano. Potom će uslediti njegovo opremanje.

„To je sjajna vest za Valjevo, jer je to još jedan od projekata koji se u našem gradu prave decenijama. Ovaj objekat je važan ne samo za Valjevce, već i za ovaj deo Srbije, jer će se otvoriti ustanova koja će po visokim standardima pružati usluge starim licima. Cilj je da kada se ovaj objekat završi, ne postoji stara osoba koja nije u sistemu zaštite, a kojoj treba pomoć i nega. Valjevo će prvi put dobiti i pravo prihvatilište, pa se neće dogoditi da nemoćni ljudi spavaju po parkovima, ili stanicama. Naša dužnost je da brinemo ne samo o starima i nemoćnima, već i o deci koja se neretko nađu u ovakvoj situaciji“, rekao je gradonačelnik Valjeva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredelilo je blizu milijardu dinara.

Buduća ustanova je namenjena za smeštaj i negu odraslih i starih lica i to po principu gerontološkog centra, odnosno institucionalne zaštite. Za 113 korisnika biće obezbeđen smeštaj i zdravstvena nega korisnika, kao i vaninstitucionalna  zaštita starih lica. Takođe, deo objekta imaće namenu dnevnog centra za korisnike usluga socijalne zaštite. U odvojenom objektu je projektovano i prihvatilište za beskućnike, koje će moći da primi 30 korisnika.

Radovi se nastavljaju nakon uspešno sprovedenog tendera koji je raspisala Kancelarija za javna ulaganja. Nakon završetka objekta, uslediće i potpuno opremanje zgrade.

 

Pre više od 15 godina je utvrđeno da je u Kolubarskom okrugu veliki broj korisnika koji su smešteni u staračkim domovima van okruga. Potom je Centar za socijalni rad „Kolubara“ konkurisao sa projektom kod ambasade Japana i dobijeno je 2,5 miliona evra. To nije bilo dovoljno za završetak radova i od 2009. godine, kada su započeli radovi, do danas, ovaj objekat stoji poluzavršen u MZ Gradac. Sve vreme je objekat propadao, a neretko je stolarija bila i pokradena i razbijana.

Sada je Grad Valjevo uz podršku Kancelarije za javna ulaganja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na dobrom putu da završi ovaj važan objekat i na taj način opravda velika ulaganja od strane Japana i Srbije i izbriše sramotu zbog duge izgradnje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *