Ministar Nedimović u Mionici: Država će pomoći mioničkim poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše

Ministarstvo poljoprivrede pomoći će mioničkim poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše. Podršku države najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je danas zajedno sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem obišao poljoprivrednike u Mionici i u sali Skupštine opštine Mionica razgovarao sa njima.

Nedimović je najavio javne pozive koje ći Ministarstvo uskoro raspisati iz oblasti mehanizacije, gde će država učestvovati sa 50 odsto.

-Sa predsednikom opštine Mionica dogovorićemo na koji način će država pomoći mioničkim poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše. Da vidimo na koji način ćemo da reagujemo putem robnih rezervi kako bismo obezbedili stočnu hranu. A od oktobra zbog deficita mleka, očekujemo povećanje cene -rekao je Nedimović.

On je istakao da je premija za mleko povećana sa 7  na 10 dinara i da Srbiju u narednom periodu očekuju nove mere kada je reč o mlečnom govedarstvu.

Predsednik opštine Mionica, Boban Janković obraćajući se mioničkim poljoprivrednicima naglasio je da država sve čini kako bismo danas u Srbiji i Mionici imali kvalitetne poljoprivredne proizvode.

-Naporno radimo kako bi naši  poljoprivredni proizvođači imali sve uslove za razvoj. Asfaltiramo lokalne puteve, ulažemo u komunalnu infrastrukturu. Poljoprivereda je izuzetno važna za građane Mionice. A ove godine smo uz podršku Vlade Srbije obezbedili više od 1,5 milijardi dinara, koje će biti uložene u drastično poboljšanje uslova života svih Mioničana – rekao je Janković.

U obilasku opštine Mionica, ministar Nedimović sa predsednikom Bobanom Jankovićem posetio je i mioničkog uspešnog živinara Milana Stepanovića iz sela Paštrića. Milan sa svojom porodicom uzgaja 12 hiljada pilića, a domaćinstvo Stepanović je opremljeno i najmodernijom klanicom.

Opština Mionica raspisala je dva javna poziva za dodelu podsticaja za investicije u fizičku imovinu gazdinstava i investicije u organsku proizvodnju. Ukupna sredstva koja je Opština opredelila iznose 12,8 miliona dinara, od toga 9 miliona za podsticaje u fizičku imovinu, a 3,8 miliona za podsticaje u organsku proizvodnju.

– Opština Mionica je opredelila 12 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. To je značajna suma. Pozivam sve mioničke poljoprivrednike da konkurišu i obezbede novac koji im je neophodan – rekao je Janković.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *